Annonce

Nyt studie: Paracetamol kan forringe sædcellernes funktion

Et nyt studie, udført af forskere på Rigshospitalet i samarbejde med franske kollegaer, viser, hvordan paracetamol påvirker sædcellerne hos mænd, og det gav bekymrende resultater.

Det nye studier viser, at store mængder paracetamol ser ud til at ramme sædcellernes funktion og dermed muligvis evnen til at gøre en kvinde gravid. Studiet er publiceret i Human Reproduction og er det første studie, der viser en direkte effekt af paracetamol på sædceller hos mænd. Tidligere har studier fra både USA og Storbritannien påvist, at mænd, der havde indtaget større mængder af paracetamol, havde nedsat sædkvalitet, men man har ikke tidligere kunnet forklare hvorfor. Det kan det danske studie imidlertid være med til at give et svar på.

Hvordan påvirkes sædcellerne?

En af forskerne fra studiet er Anders Rehfeld fra Afdeling for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet. Han udtaler, at - Det nye studie tyder på, at paracetamol omdannes til metabolitter, der forstyrrer sædcellens evne til at finde frem til ægget. Når metabolitterne forstyrrer denne sans, kan sædcellen have svært ved at finde frem til ægget. Metabolitter er en form for slutprodukt af medicinen. Når de ophobes i mandens sæd, forstyrrer de sædcellernes normale funktion.

Studiets fremgangsmåde

I studiet har man blandt andet undersøgt tre mænds sæd-, urin- og blodprøver ad to omgange. Første gang i starten af undersøgelse og anden gang fem dage senere. I de fem dage havde mændene taget den højeste anbefalede dosis af paracetamol, som er to tabletter fire gange om dagen. Bagefter blev deres sæd undersøgt. Efter fundet fra studiet vil forskerne igangsætte en større undersøgelse, der skal bekræfte fundet med større data.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Rigshospitalet

Sidst opdateret: 05.04.2022

Annonce