Annonce

Øget svedproduktion: Det kan du gøre

Vi sveder alle på en varm sommerdag, men nogle kan lide af øget svedproduktion, hvor man sveder mere end normalt. Hvad kan man gøre ved det?

De fleste af os oplever, at sveden pibler frem, når vi dyrker sport, men hvis sveden også kommer i helt almindelige hverdagssituationer, kan det blive generende. Nogle lider endda af en svedkirtelsygdom, hvor man har en øget svedproduktion.

Det kan være svært at vide, hvor grænsen er i forhold til normal og øget svedproduktion. Typisk kigger man på, om man flere gange om dagen må skifte tøj på grund af sved.

Hvis sveden lugter, er det ofte, fordi man har bakterier siddende omkring svedkirtlerne. Hvis man derimod sveder meget, uden at det rigtig lugter, kan man have en øget svedproduktion.

Brevkassen: Jeg sveder meget. Hvad gør jeg?

Sådan kan øget svedproduktion behandles

Hvis man har fundet ud af, at man har en øget svedproduktion, er der en række tiltag, som man kan overveje. Man kan ikke kurere sygdommen, men man kan forsøge at mindske symptomerne:

  • Som det første må man selvfølgelig forsøge sig med hyppig vask og brug af deodorant med antiperspirant.

  • Hvis den almindelige deodorant ikke hjælper, kan man prøve med en aluminiumchlorid-deodorant. Den blokerer de gange, som sveden føres ud igennem.

  • Hvis problemet særligt er hænderne og fødderne kan man prøve metoden Lontophorese. Her skal man have en henvisning til en fodlæge, hvor lægen kan sætte hænder eller fødder i vand, og derefter tilsætte svag strøm. Det blokerer også svedkirtlernes udførselsgange.

  • En anden behandling er botox. Her sprøjtes stoffet ind i huden på de områder, hvor man sveder mest. Stoffet blokerer for signalerne fra den del af nervesystemet, som regulerer svedproduktionen. Behandlingen er uden bivirkninger, men skal gentages regelmæssigt.

  • I yderste tilfælde kan man ved en operation få fjernet sine svedkirtler.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egne sider Sved, Brevkassen: Jeg sveder rigtig meget og begynder tit at stinke og Brevkassen: Jeg sveder rigtig meget.

Sidst opdateret: 13.06.2018

Annonce