Annonce

Overgangsalderen er hård for lungerne

Overgangsalderen kommer for de fleste kvinder omkring 50-års alderen, og medfører flere ændringer i kroppen. Nu viser nyt studie, at overgangsalderen også giver et kraftigt fald i lungefunktionen på op mod 50 procent.

Danske kvinder og forskere har bidraget til et nyt europæisk studie, som viser, at overgangsalderen har en kraftig effekt på kvinders lungefunktion. Faktisk så kraftig, at det svarer til at have røget 20 cigaretter om dagen i 10 år.

Læs mere her: Hvad er overgangsalderen?

Over 1.400 danske kvinder deltog i studiet med navnet European Community Respiratory Health Survey. Kvinderne var endnu ikke i overgangsalderen, da de meldte sig til studiet, men de blev fulgt over en periode på 20 år, og forskerne kunne på den måde måle forandringen i lungefunktionen, når overgangsalderen indtraf.

Lektor Vivi Schlünssen fra Institut for Folkesundhed forklarer til nyhedsbureauet Ritzau:

- Lungernes kapacitet bliver mindre med alderen hos alle mennesker. Men det er første gang, at vi har tal på, at forværringen hos modne kvinder er så overraskende stor og falder 50 procent oveni det normale.

Hun understreger derfor, hvor vigtigt det er at passe godt på sine lunger blandt andet ved at undlade at ryge og undgå passiv rygning. På den måde kan man bevare så meget af ens lungekapacitet som muligt.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du selv er kommet i overgangsalderen angiver Netdoktors eksperter her de typiske symptomer på overgangsalder.

Symptomer på overgangsalderen

  • Menstruationen bliver uregelmæssig

  • Hedeture

  • Hjertebanken

  • Søvnløshed

  • Tørre slimhinder i skeden og smerter ved samleje

  • Hyppigere blærebetændelse

  • Urininkontinens

Læs hele artiklen her: Symptomer og gener i overgangsalderen

Få flere nyheder om sundhed her


Kilde: DR.dk

Sidst opdateret: 13.12.2016

Annonce