Gennem et langt voksenliv har du været vant til, at din menstruation kommer en gang hver måned. Men pludselig begynder menstruationen at blive uregelmæssig - måske oplever du i starten at bløde oftere, end du plejer, eller måske bløder du sjældnere. Som tiden går, bliver menstruationerne færre, og en dag stopper de helt. Det er overgangsalderen.
De fleste kvinder rammer overgangsalderen i 45-55-årsalderen, men den kan også forekomme både før og efter.
Nyhedsbrev
Nyhedsbrev om overgangsalder
I Netdoktors nyhedsbrev kan du blandt andet få viden om, hvad der sker i kroppen under overgangsalderen.
Du kan også blive klogere på den nyeste behandling, og så kan du få gode og konkrete råd til, hvordan du kan håndtere gener og symptomer i overgangsalderen.
Tilmeld dig her
Hvad sker der i kroppen?
Hver måned udskiller man et antal ubefrugtede æg i forbindelse med menstruationen. Æggene er allerede dannet ved fødslen, og der bliver ikke dannet nye æg i løbet af livet. Efter mange års menstruationer vil der derfor ikke være ret mange æg tilbage, og i takt med at æg-beholdningen falder, producerer kroppen mindre af de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron.
Det har først og fremmest en påvirkning på menstruationerne, og mange vil i overgangsalderen opleve blødningsforstyrrelser som følge af den ændrede hormonbalance. Man kan for eksempel opleve uregelmæssig menstruation, eller man kan opleve at bløde mere eller mindre, end man plejer.
Når menstruationerne på et tidspunkt helt ophører, er det ikke længere muligt at blive gravid.
Uro i hormonbalancen kan genere
I tiden omkring den sidste menstruation vil produktionen af de kvindelige kønshormoner være i ubalance. Det kan give en række symptomer og gener, som for eksempel
Langt de fleste symptomer aftager, når man er forbi overgangsalderen, og hormonerne har fundet et stabilt lavere niveau, men enkelte kan dog blive hængende, for eksempel tørre slimhinder.
Test
Test dig selv: Lider du af hedeture
En af de mest almindelige gener ved overgangsalderen er hedeture. Hvis man er meget generet af sine hedeture, findes der heldigvis behandling, der kan lindre. Hvor meget påvirker hedeture dig?
Test dig selv her
Østrogenets funktioner i kroppen
Udover at manglen på især østrogen kan give de symptomer, som mange forbinder med overgangsalderen, for eksempel hedeture, træthed og tørre slimhinder, så har østrogenet også mange andre vigtige funktioner i kroppen.
For eksempel spiller østrogen en væsentlig rolle i at vedligeholde knoglerne, og dermed øges risikoen for knogleskørhed, når man ikke længere producerer lige så meget østrogen.
Østrogenet spiller også en vigtig rolle i forebyggelse af hjerte-kar-sygdom. Det betyder, at risikoen for eksempelvis højt blodtryk og blodpropper øges, når østrogenniveauet falder.
Når kroppen ikke længere har gavn af de helbredsmæssige fordele, som østrogenet giver, bliver det endnu mere vigtigt at være særligt opmærksom på, hvad man selv kan gøre for at holde kroppen sund i og efter overgangsalderen. Det kan du læse mere om her.
Husk, at du altid kan tale med din læge om gener ved overgangsalderen og om din sundhed efter overgangsalderen.
De tre faser i overgangsalderen
Man deler overgangsalderen op i tre faser; perimenopause, menopause og postmenopause.
Perimenopause
Perimenopausen er årene op til den sidste menstruation. Hormonproduktionen bliver uregelmæssig, og det er her, man kan opleve blødningsforstyrrelser og gener som for eksempel hedeture, tørre slimhinder, problemer med sexlyst, humørsvingninger og søvnforstyrrelser kan starte.
Menopause
Menopausen er tidspunktet for den sidste menstruation. Overgangsalderen er altså den periode, der ligger omkring menopausen. Symptomerne varer som regel ved i noget tid efter den sidste menstruation.
Postmenopause
Postmenopausen starter, når man ikke har haft menstruation i et år. Man kan stadig opleve at have symptomer her, men de vil typisk aftage efter noget tid, når hormonerne har tilpasset sig den nye livsfase. Kroppens produktion af østrogen er nu så lav, at det ikke længere gør nogen sundhedsmæssig forskel, og derfor er det ekstra vigtigt at være opmærksom på helbredet nu.
Kilder: Netdoktors egne artikler om overgangsalder, østrogen og symptomer og gener i overgangsalderen