Annonce

Påvirker livsstil fertiliteten?

Forskere fra Aarhus Universitetshospital har i de senere år undersøgt danske pars evne til at få børn. Resultaterne afkræfter gamle myter, men forskerne har også fundet frem til livsstilsfaktorer, der nedsætter fertiliteten.

Har du overvejet, om din evne til at få børn bliver påvirket af ting som alkohol eller p-piller?

En igangværende undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital, som kaldes SnartForældre, undersøger netop dette.

Du kan læse mere og deltage i undersøgelsen her: SnartForældre.dk

Skal styrke evnen til at få børn

I studiet undersøges det, hvordan forskellige livsstilsfaktorer påvirker kvinders chancer for at blive gravide og mænds mulighed for at få børn.

Læs også: Årsager til ufrivillig barnløshed

Op mod 20% af alle par oplever i perioder, at de har en nedsat fertilitet. Formålet med undersøgelsen er da at komme frem til svar på, hvordan mænd og kvinder selv kan styrke deres mulighed for at blive forældre.

Læs også: Livsstilssygdomme

Det viser studiet om fertilitet og livsstil

Under studiet har forskerne fundet frem til livsstilsfaktorer, som nedsætter muligheden for at blive gravid, men samtidig har de også afkræftet myter, som man tidligere har troet, havde en effekt på evnen til at få børn. Du får et udpluk af forskernes resultater her:

Indtag af mælkeprodukter: Undersøgelserne viser, at hverken mælkeprodukter med højt eller lavt fedtindhold har en negativ virkning på evnen til at blive gravid eller øger chancerne.

Hård motion: Ifølge studiet har normalvægtige kvinder sværere ved at blive gravide, hvis de dyrker hård motion i mere end fem timer om ugen.

Alkohol: Sammenhængen mellem alkoholindtag og chancen for at blive gravid er længe blevet overvejet. Det viser sig, at kvinders chancer til at blive gravide ikke påvirkes af alkohol. Så længe man drikker mindre end 14 genstande om ugen.

Brug af p-piller: Der har tidligere været frygt for, at p-piller kan nedsætte fertiliteten. Forskerne fandt imidlertid frem til, at selv mange års brug af p-piller ikke gør det sværere for kvinder at blive gravide på et senere tidspunkt.

Du kan læse mere om resultaterne og også selv deltage i undersøgelsen her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: SnartForældre.dk og Dairy intake and fecundability in 2 preconception cohort studies1.

Sidst opdateret: 01.12.2017

Annonce