Annonce

Pillepas til rejsen

Skal du ud at rejse og bruger du stærke smertestillende eller andet medicin, som indeholder euforiserende stoffer? Så er det en god idé at have et pillepas med.

Det meste medicin kan købes på udenlandske apoteker, men hvis du til dagligt bruger medicin, kan det være rart at have det med i håndbagagen hjemmefra. Dog kan du risikere at myndighederne i udlandet, gerne vil have en forklaring på, hvorfor du rejser med medicin.

I så fald er en Schengen-attest, også kaldet et pillepas, nyttig, da den er et bevis på, at den medbragte medicin kun er til eget forbrug. Hvis du har et pillepas er andre Schengen-lande nemlig forpligtede til at acceptere den som dokumentation for din medicin.

Læs også: Medicin på tværs af grænser

Hvornår skal du have et pillepas med?

Pillepasset er relevant, når du rejser med medicin, der indeholder euforiserende stoffer. Det kan fx være sovemedicin, stærk smertestillende og beroligende midler. Det er godt at medbringe et pillepas, da der er særlig fokus på medicin med euforiserende stoffer på grund af deres misbrugspotentiale.

Pillepasset gælder, hvis du rejser i lande, der hører under Schengen-aftalen, som er mange europæiske lande, herunder Grækenland, Frankrig og Italien, som alle er populære feriedestinationer hos danskerne.

Du kan se en fuld liste over, hvilken medicin du skal bruge pillepas til, her.

Hvordan får du et pillepas?

Et pillepas kan udstedes på et apotek i forbindelse med køb af medicinen. Du kan altså få et pillepas med, når du bliver ekspedieret eller ved en senere henvendelse på det pågældende apotek, hvor du har købt medicinen. Du skal blot have dit pas og sygesikringskort med. Du kan også bestille attesten online, hvorefter du kan hente den på apoteket.

Du skal have et pillepas for hvert lægemiddel med euforiserende stoffer, som skal medbringes på rejsen. Et pillepas er gratis, og det er gyldigt i 30 dage.

Du kan se Sundheds og Ældreministeriets vejledning til udfyldelse af pillepas her.

Læs også: Før du rejser

Medicin til rejser uden for Schengen-området

Der gælder andre regler for rejser med medicin til lande uden for Schengen-området. Reglerne kan her variere fra land til land, og du bør derfor henvende dig til ambassaden for det land, du rejser til, for at høre, hvilke regler der er gældende.

Hvis du skal længere væk end Europa, skal du derfor have en medicinattest i stedet for et pillepas, som der opkræves et gebyr for. Denne skal din egen læge udstede til dig på engelsk, hvorefter den skal legaliseres af udenrigsministeriet.

Danmarks Apotekerforening anbefaler desuden, at man beholder sin medicin i den originale emballage, da det gør det lettere, at identificere lægemidlet. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal anskaffe dig et pillepas, kan du altid kontakte din egen læge.

Få flere nyheder om sundhed her


Kilder: Udenrigsministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet og Netdoktors egen side: Medicin på tværs af grænser.

Sidst opdateret: 10.07.2017

Annonce