Annonce

Psoriasis: Op mod hver tredje udvikler psoriasisgigt

Omkring 30 procent af alle, som har psoriasis, udvikler med tiden psoriasisgigt. Her kan du læse mere om sygdommen og se hvilke symptomer, du skal være opmærksom på.

Psoriasisgigt er en særlig form for gigt, som udvikles med tiden hos mellem hver tredje og fjerde, der har hudlidelsen psoriasis. Psoriasisgigt kan blandt andet give rygsmerter samt smerter i led og senetilhæftninger, for eksempel ved achillessenen.

Behandlingen afhænger af, hvor generende lidelsen er, og spænder fra mild smertestillende medicin til medicin, som hæmmer den reaktion i immunforsvaret, der forårsager til gigten.

Kan være svært at opdage

Psoriasisgigt kan være svær at opdage, da symptomerne ofte flytter sig rundt i kroppen. Nogle af symptomerne kan desuden ligne dem, man får ved influenza: Ømme led og generel træthed. Der er dog flere symptomer, man kan være opmærksom på.

Symptomer på psoriasisgigt

Her kan du se et udvalg af symptomerne på psoriasisgigt.

  • Stivhed i kroppen - især om morgenen

  • Rygsmerter, som kan flytte sig rundt i ryggen

  • Hævede fingre og tæer (pølsefingre)

  • Forandringer i neglene (små indtrukne ‘prikker’)

Læs mere om symptomer her: Psoriasisgigt - sådan opdager man det

Gigten kan godt komme før psoriasis

Man behøver ikke først at have haft psoriasis for at udvikle psoriasisgigt. I nogle tilfælde er det psoriasisgigten, der melder sig først, og psoriasisen kommer senere. Psoriasisgigt er arvelig, og det betyder, at man har øget risiko for at få gigtformen, hvis nogen i ens nærmeste familie har enten psoriasis eller psoriasisgigt.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors artikler Psoriasisgigt - sådan opdager man det og Psoriasisgigt

Sidst opdateret: 27.09.2017

Annonce