Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Psoriasis

Hvad skyldes psoriasis?

Man kender ikke årsagen til psoriasis, men man ved at sygdommen til en vis grad er arvelig og forskellige faktorer kan fremprovokere psoriasis.

Opdateret: 15. August 2021

Hvad skyldes psoriasis?

Man kender ikke årsagen til psoriasis, men man ved at sygdommen til en vis grad er arvelig. Forskere har ledt efter et bestemt gen som årsag til psoriasis, men i dag ved man, at flere forskellige gener kan være involveret i udviklingen af sygdommen.

Selvom psoriasis er en arvelig sygdom, er det langt fra sikkert, at man får den, selvom flere i familien er ramt. Hovedreglen er, at man har 15-25 procent risiko for at udvikle psoriasis, hvis den ene af ens forældre har sygdommen, og at man har 50-60 procent risiko, hvis begge forældre har sygdommen.

Desuden kan man 'bære' på psoriasis, uden at sygdommen viser sig, med mindre man udsættes for noget, der så at sige udløser sygdommen.

Generelt gælder det, at har man én gang haft et udbrud, vil man altid have risiko for at få et nyt udbrud af psoriasis, selvom man kan have lange sygdomsfrie perioder.

Hvad kan fremprovokere psoriasis?

Hvis man har arvet risikoen for at få psoriasis, er der forskellige faktorer, som kan fremprovokere sygdommen, både det første udbrud og udbrud senere i livet:

  • Infektion: Forskellige infektioner kan udløse et udbrud af psoriasis. Især hos unge kan halsbetændelse med streptokokker udløse en speciel form for psoriasis (guttat psoriasis).

  • Medicin: En række lægemidler som for eksempel malariamidler og lithium kan fremprovokere udbrud af psoriasis.

  • Psykisk stress: Perioder med meget om ørerne eller anden form for psykisk stress kan fremprovokere psoriasis og gøre det svært at komme af med sygdommen. Mange patienter, der har fået deres første udbrud af psoriasis kan sætte det i forbindelse med en eller flere stressende hændelser i deres liv; f.eks. operation, trafikuheld, dødsfald i familien osv.

  • Skader på huden: Hvis en person med psoriasis bliver solskoldet, brænder sig, slår sig eller skærer sig, kan der opstå nye psoriasispletter i samme område et par uger senere. Dette kaldes Købners fænomen og ses hos 10 til 15 procent.

  • Klima: Mange med psoriasis oplever, at sygdommen bliver værre om vinteren, hvor huden tørrer ud, og hvor man ikke får så meget sol. Hos enkelte kan sol dog forværre lidelsen.

  • Rygning, alkohol og overvægt: Der er en klar sammenhæng mellem rygning, overforbrug af alkohol, fedme og psoriasis. Det kan dog være svært at afgøre, om rygning, alkohol og øget vægt er direkte udløsende årsager, eller om personer med psoriasis bruger de pågældende stimulanser for at udholde deres psoriasis. Dog har det i store undersøgelser vist sig, at rygere og overvægtige har en større risiko for at udvikle psoriasis.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.