Annonce

Rejseapoteket: Det skal du huske på ferien

Det er godt at være forberedt, når du er på ferie, for der er ikke altid et apotek i nærheden. Men hvad er det nu, der er godt at have med? Vi har samlet en huskeliste med vigtige ting fra apoteket.

Det er ikke særlig sjovt at være på tur, langt væk fra det nærmeste apotek, og blive ramt af diarré. Eller at blive stukket af en myg og ligge vågen den halve nat, fordi det klør.

Derfor kan det være en god idé at pakke ferietasken med vigtig medicin og andre praktiske ting fra apoteket. Særligt hvis du skal et sted hen, hvor du ikke ved, om der er et apotek i nærheden. Vi har rådført os med farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, og samlet en huskeliste til ferien.

Medicin, der er god at have med

Tabletter mod forstoppelse og diarré

I andre lande udsættes du for andre bakterier, end vi er vant til herhjemme, og de kan blandt andet findes i din mad. Det kan i nogle tilfælde medføre, at du får diarré. Du kan også opleve at få forstoppelse, da kostvanerne typisk ændrer sig under en ferie, og dette påvirker fordøjelsen. Forstoppelsen kan også komme af, at du bevæger dig mindre. Derfor er det en god idé at have tabletter med til begge situationer, hvis uheldet er ude.

Transportsygepiller

Hvis du lider af transportsyge og skal på bilferie eller sidde i en bus, kan det være en god idé at have nogle midler med til at forebygge kvalmen og svimmelheden. Om det skal være tabletter eller plastre afgøres blandt andet af rejsens længde. Børn, der lider af transportsyge, og som ikke er gamle nok til bruge tabletter eller plastre, kan i stedet anvende akupressurbånd. Der findes også akupressurbånd til voksne og gravide.

Læs mere om transportsyge

Smertestillende tabletter

Det kan være en god idé at have smertestillende medicin med, hvis du skulle blive ramt af ulidelig hovedpine, menstruationssmerter eller komme til skade. Det anbefales dog, at du altid tager den laveste virksomme dosis i så kort tid som muligt.

Egen medicin

Hvis du tager medicin, så husk at pakke den, så du har til hele ferien og et par dage mere, i tilfælde af at din rejse bliver længere end forventet. Hvis du skal til udlandet, bør du desuden undersøge reglerne for at tage medicin med til det pågældende land.

Andre praktiske ting fra apoteket

Håndsprit og vådservietter

I andre lande er der som nævnt andre bakterier, og derfor er det særlig vigtigt at være opmærksom på hygiejne. Håndsprit er især vigtigt på destinationer, hvor man ikke har adgang til vand og sæbe. Det er ikke en selvfølge, at det findes på alle offentlige toiletter. Vådservietter tjener samme hygiejniske formål som håndspritten og kan desuden bruges afkølende på en varm pande eller varme hænder.

Plastre

Du kan nemt få et lille sår på en ferie, hvor du er meget ude. De heler bedst og pænest, når de er en smule fugtige, og det bliver de under et plaster. Desuden sikrer det, at der ikke kommer yderligere bakterier i såret.

Læs også: Hvordan plejer man små rifter og sår?

Vabelplastre

Vabelplastre er altid gode at medbringe. Hvis du skal ud på en lang vandretur og ved, at du har tendens til vabler, kan du tilmed få et forebyggende vabelmiddel i form af en stift, som du kan smøre på det udsatte område.

Solcreme, aftersun og myggemidler

Det er vigtigt at værne sig mod solens stråler, og hvis du rejser sydpå, skal du ofte være opmærksom på at bruge mere solcreme end herhjemme. Desuden er det altid smart at være forberedt på myg, så ferien ikke bliver ødelagt af en ulidelig kløe.

Vær opmærksom på doseringer i udlandet

Hvis du går på apoteket i udlandet, bør du være opmærksom på, at de ikke altid har den samme mængde i deres tabletter, som vi er vant til fra Danmark. Husk derfor at tjekke på pakken, hvor mange milligram en tablet indeholder, for at undgå at indtage mere medicin end nødvendigt. For eksempel skal man i nogle lande kun tage én ipren for at få den dosis, der svarer til to tabletter i de danske pakker.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik

Gode råd fra apoteket

Når man skal på ferie, er det godt at være forberedt og have pakket tasken med det nødvendige fra apoteket. Især hvis man ikke ved, om der er et apotek i nærheden.

  • Eksempel på midler mod forstoppelse
  • Eksempel på midler mod diarré
  • Eksempel på anti-vabel stift
  • Sidst opdateret: 26.06.2019

    Annonce