Er du plaget af et rundt og rødt udslæt på kroppen, så har du måske fået ringorm. Men fortvivl ej! Ringorm er heldigvis ikke, som navnet antyder, et lille dyr, der har inficeret din krop. Men hvad er det så? Bliv klogere her.
En lille orm, der snor sig omkring inde i kroppen. Det er umiddelbart de associationer, man kan få, når man hører ordet ringorm. Men du kan være helt rolig. På trods af det lidt misvisende navn, så har ringorm intet med de aflange, slimede væsner at gøre.
Det siger farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik. Vi har spurgt hende om hjælp til at gøre os klogere på hudsygdommen ringorm.
Læs også: Brevkassen: Hvornår smitter ringorm ikke længere?
Det første, farmaceut Imran Asli Biyik gør klart, er, at ringorm er et udslæt på huden. Det er ikke forårsaget af nogen former for orm. I stedet er udslættet forårsaget af en svampeinfektion i det yderste lag af huden.
Når man har ringorm, vil man få ringformede pletter med en rød og skællende kant. Inde i midten af det ringformede udslæt, vil huden være klar i farven, og altså ikke rød som kanten. Ringorm klør som regel temmelig meget.
Hvis man ikke får behandlet ringorm, kan ringene begynde at vokse, og de kan overlappe hinanden.
Læs også: Røde hunde er elimineret i Danmark
Ifølge Imran Asli Biyik smitter ringorm oftest fra dyr til mennesker - og mindre ofte fra mennesker til mennesker. Det betyder, at man er ekstra udsat for at få ringorm, hvis man har kæledyr, eller hvis man er landmand.
Dyr får andre symptomer end mennesker. Hvis et dyr får ringorm, vil det som regel vise sig ved, at der er hårløse pletter i pelsen. De hårløse pletter er ringformede, ligesom udslættet på mennesker. Det vil altid være dyrlægen, der konstaterer, om der er tale om ringorm.
Børn smittes oftere end voksne, da voksne typisk har en bedre håndhygiejne end børn. Børn har også ofte ekstra meget kontakt med hinanden, når de er i børnehave eller i SFO, og derfor kan de nemt komme til at smitte hinanden.
Voksne bliver ikke så ofte smittet, men Imran Asli Biyik siger, at det alligevel er en god idé at være ekstra vågen, hvis I har ringorm i familien. Ringorm smitter nemlig ikke bare ved berøring, men kan også smitte ved indirekte kontakt, for eksempel via overflader eller hvis man deler håndklæder.
Ifølge Imran Asli Biyik er det vigtigt, at du går i gang med at behandle ringorm, så snart du opdager det. Det er ikke fordi, ringorm er så farligt i sig selv, men det kan ødelægge hudens yderste lag, der ellers fungerer som barriere for bakterier.
Heldigvis er ringorm nemt at komme til livs. Det kan behandles med et svampedræbende middel, som man kan få i håndkøb på apoteket. Hvis man er hårdt ramt og har stort udslæt over større områder af kroppen, skal du gå til lægen. Her kan du blive udredt og eventuelt få recept på en tabletkur.
Har du opdaget de røde, kløende pletter på din egen eller dit barns hud, så kan du købe creme på apoteket, der kan hjælpe dig med at komme af med udslættet.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik og Netdoktors egen artikel Ringorm eller kropssvamp
Sidst opdateret: 19.10.2020