Annonce

Så meget træning kræver stillesiddende arbejde

At sidde stille i mange timer hver dag kan give problemer med helbredet. I et nyt studie kommer forskere med et bud på, hvor meget du skal træne for at udligne en hel dag med stillesiddende arbejde.

Mange med stillesiddende kontorarbejde har måske oplevet at have ondt i ryggen eller nakken efter i timevis at have siddet i samme stilling foran computeren. Men faktisk kan denne type arbejde også have mere alvorlige konsekvenser for helbredet, for eksempel overvægt, hjertesygdom, forhøjet blodtryk og højt kolesteroltal.

Derfor er det ekstra vigtigt, at personer, der har et stillesiddende arbejde, husker at bevæge sig i løbet af dagen. Nu har forskere fundet ud af præcis hvor meget, man skal bevæge sig for at udligne de mange timer foran computeren.

Deres bud lyder på 40 minutters moderat til hård træning hver dag. Ifølge forskerne kan denne mængde træning udbalancere 10 timers stillesiddende arbejde. De peger dog på, at al form for fysisk aktivitet har en effekt, selv hvis det bare er at stå op og arbejde. Det skriver Science Alert.

Læs også: Ondt i nakken

Risiko for tidlig død falder

Studiet er et såkaldt meta-studie, hvor forskerne har analyseret data fra ni tidligere studier med data fra i alt 44.370 mennesker fra fire forskellige lande. Fælles for deltagerne i studierne er, at de alle har gået rundt med et fitness-ur, mens forskergrupperne har undersøgt dem.

Konklusionen på analysen af det store datasæt er, at jo mere fysisk aktivitet man lægger ind i hverdagen med et stillesiddende job, desto lavere er risikoen for en tidlig død. Hvis man er fysisk aktiv i 40 minutter hver dag, så falder risikoen for tidlig død faktisk så meget, at den er på niveau med personer, der har et job, hvor de er fysisk aktive.

Læs også: Kontorarbejdet kan få dig ned med nakken

Al aktivitet tæller

Vil du gerne være fysisk aktiv i de gyldne 40 minutter? Det er oplagt at tage en tur i fitnesscenteret eller løbe en tur rundt i området efter job. Men er du ikke så meget til disse træningsformer, så kommer forskerne med bud på, hvilke aktiviteter du ellers kan lave for at få mere motion ind i hverdagen.

Blandt andet kan du:

  • Gå eller cykle til arbejde
  • Tage trapperne i stedet for elevatoren
  • Lave havearbejde
  • Lege med børn og kæledyr
  • Støvsuge, vaske gulv og lave andre huslige pligter, der involverer bevægelse

Studiet udgives samtidig med WHO’s nye retningslinjer for fysisk aktivitet og stillesiddende arbejde. Dem kan du finde her.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Science Alert og Videnskab.dk

Sidst opdateret: 07.12.2020

Annonce