Annonce

Sådan behandler du skæl

Skæl i hovedbunden er naturligt, men har du det i voldsom grad, kan det klø og være meget generende. Vi har samlet 3 råd til, hvad du kan gøre for at få bugt med de små, hvide flager.

Døjer du også med skæl? Skæl i hovedbunden er faktisk noget alle mennesker har. Det er egentlig blot døde, afskallede hudceller fra hovedbunden og er ganske ufarligt. Nogle mennesker kan dog opleve skæl i voldsommere grad end andre, og det kan være generende - ikke mindst for udseendet.

Hvorfor får man skæl

Hvis du har meget skæl, skyldes det sandsynligvis, at der er en overvækst af hudsvampen pityrosporum ovale. Hudsvampen er, ligesom skæl, helt naturlig, og alle mennesker har den i hovedbunden. Men hvis der er meget af den, kan den føre til øget skældannelse, hvilket opleves i form af tør eller fedtet skæl i hovedbunden.

Skæl i hovedbunden kan også være tegn på, at du lider af skæleksem. Egentlig er skæleksem forårsaget af den samme hudsvamp, som forårsager skæl i hovedbunden. Har du skæleksem, vil du dog typisk have fedtet skæl, og det vil vise sig andre steder end blot i hovedbunden, for eksempel i ansigtet, på ryggen og på brystet.

Læs også: Myter og fakta og skæl

3 råd mod skæl

Hvis du har skæl i hovedbunden forårsaget af svamp, er behandlingen ens uanset, om du døjer med tørt skæl, fedtet skæl eller decideret skæleksem. Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, giver her tre råd til, hvad du kan gøre for at mindske skæl i hovedbunden.

  • Brug skælshampoo: En medicinsk shampoo mod skæl vil hæmme væksten af svamp i hovedbunden. Vær dog opmærksom på, at shampooen skal sidde tre til fem minutter, så den kan nå at virke.
  • Undgå at klø: Selvom det kan være fristende, er det vigtigt ikke at klø i hovedbunden, da det kan irritere din hud yderligere og kun vil forværre kløen.
  • Børst med en tæt kam: Hvis synet af de hvide pletter på hårene irriterer dig, kan du børste det med en tæt kam. Her er det dog vigtigt, at du ikke børster helt ind til hovedbunden, da det vil virke irriterende for huden.

Hvis du døjer med skæleksem, findes der tilmed specielle cremer, du kan smøre på de eksemramte områder som supplement til shampooen.

Har du skæl i svær grad, er det ikke sikkert, at du selv kan komme problemet til livs. Her bør du kontakte din læge, der kan ordinere stærkere produkter end dem, der fås i håndkøb.

Læs mere om skæleksem

Vinterskæl kan forebygges

Har du lagt mærke til, at du er særligt plaget af skæl om vinteren? Det er naturligt, at skæl forværres i vinterhalvåret, da de skiftende temperaturer kan få svampen til at blusse op. Her kan du tage dig nogle forholdsregler for så vidt muligt at holde svampen nede.

Undgå hat og hue

Selvom det er koldt, bør du ikke altid gå med hue, hvis du er plaget af skæl. I alt fald bør du tage huen af med jævne mellemrum, så hovedbunden får luft, og der ikke opstår et fugtigt miljø, hvor svampen trives.

Sæt ikke vådt hår op

Hvis du har langt hår, bør du tørre det helt, før du sætter det op. Hvis du sætter håret op vådt, skaber du nemlig også et tætsluttet, fugtigt miljø, som svampen vil elske.

Læs mere om: Skæl

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik og Netdoktors egen artikel: Skæl.

Sidst opdateret: 06.04.2020

Annonce