Annonce

Sådan behandler man fnat

Hvordan kommer man af med fnat, hvis man har været uheldig at blive smittet med den kløende hudlidelse?

Fnat er en smitsom og meget kløende hudlidelse, som skyldes fnatmiden. Den lille mide graver små gange i huden, hvor den formerer sig. Smitten sker ved tæt kropskontakt, for eksempel fra barn til barn i daginstitutioner eller mellem familiemedlemmer.

Der går typisk to til tre uger, fra man er blevet smittet, til symptomerne melder sig. Fnat viser sig blandt andet ved udslæt og intens kløe, som er værst om aftenen, når man lægger sig i sin varme seng, da fnatmiderne bliver mere aktive, når det er lunt. Fingre, håndled, armhuler og huden omkring navlen rammes oftest.

Læs mere her: Symptomer på fnat

Behandling af fnat

Har man mistanke om fnat, bør man gå til lægen for at få diagnosen bekræftet. Når man er sikker på, at der er tale om fnat, er selve behandlingen simpel og foretages med en creme. Man bør dog foruden behandlingen også gøre hjemmet grundigt rent.

Creme

Fnat behandles med en creme, som skal smøres på ren, tør og kølig hud. Hele kroppen bortset fra ansigt og hovedbund skal smøres. Hos ældre og børn under tre år skal ansigtet dog også smøres. Børn under to år bør kun behandles efter lægens anvisning. Cremen skal sidde i 8-12 timer, hvorfor det er en god idé at påføre den om aftenen og lade den sidde natten over.

Alle i husstanden bør behandles, selvom kun én har fået konstateret fnat. Det skyldes, at man godt kan være smittet, uden at det kan ses endnu.

Allerede næste morgen bør man være fri for fnat og børn kan igen komme i daginstitution eller skole. Daginstitutionen eller skolen bør dog informeres om fnat-smitten, og forældre til disse børn bør være opmærksom på kløe og udslæt hos børnene i de efterfølgende 3-6 uger efter det sidst opståede tilfælde. Hvis der ikke er symptomer, behøver man ikke at behandle børnene.

Rengøring af hjemmet

For at undgå at smitten bryder ud igen, er det vigtigt med en grundig rengøring af hjemmet, forklarer farmaceut hos Apopro onlineapotek, Imran Asli Biyik. Det betyder:

- Vask alt sengetøj ved 60 grader.

- Vask tøj og håndklæder ved 60 grader. Hvis tøjet ikke kan tåle det, kan du i stedet lægge det i fryseren en dag eller i en lukket plastikpose ved stuetemperatur i tre dage. Ved lavere temperaturer eller høj luftfugtighed bør det henstilles i en uge.

- Støvsug møbler.

- Gør hjemmet rent med rengøringsmiddel som du plejer.

Viser nogen i husstanden igen tegn på fnat, skal man gentage behandlingen - dog tidligst efter en uge. Det vil i så fald kun være nødvendigt at behandle den person, som viser symptomer.

Læs mere om behandling her: Fnat

Læs også: Sundhedsstyrelsens nye pjece om håndtering af fnat på efterskole og lign.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Gode råd fra apoteket

Fnat behandles med creme, som smøres på kroppen. Derudover er det vigtigt at gøre boligen grundig rent, for at komme eventuelle resterende mider til livs. Husk at søge læge ved mistanke om fnat for at få stillet den rigtige diagnose.


Kilder: Farmaceut hos Apopro online-apotek Imran Asli Biyik og Netdoktors artikel om Fnat.

Sidst opdateret: 14.10.2019

Annonce