Hvis man falder og slår sig og ender med en hudafskrabning, er det vigtigt at rense såret. Men hvordan gør man lige det? Vi har spurgt en farmaceut om de bedste tips til at rense en hudafskrabning.
Er du faldet på cyklen på vej til arbejde? Eller er dit barn faldet af gyngen under leg? Så kan I meget vel have pådraget jer en hudafskrabning.
Når man falder og lander på eksempelvis grus eller asfalt, kan et eller flere af hudens lag blive skrabet af. Sådan opstår en hudafskrabning. Hvis man får en hudafskrabning, kan der sidde skidt, grus og masser af bakterier i såret. Derfor er det vigtigt at rense det, så der ikke går betændelse i.
Læs også: Brandsår: Hvad skal du gøre?
Hvis du har været så uheldig at få en hudafskrabning, som skal renses, er der heldigvis hjælp at hente her. Farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik er nemlig klar med en guide til, hvordan du renser såret bedst.
1. Skyl med vand
Start med at skylle såret med vand for at rense det for skidt. Du kan også bruge en steril saltvandsopløsning, der har samme saltkoncentration som kroppen.
2. Pas på sæben
Du kan godt bruge sæbe til at rense området omkring såret, men det er ikke en god ide at bruge det direkte i såret. Det kan nemlig forsinke helingsprocessen.
3. Fjern sten og grus
Hvis der er fremmedlegemer, der sidder fast i såret, for eksempel sten eller grus, kan du fjerne dem med en pincet. Det er vigtigt, at pincetten er steril, så der ikke kommer bakterier i såret.
4. Dæk det til
Når du har renset såret og fjernet sten og andet, skal du dække såret med et plaster. Sår heler hurtigere og pænere, når det holdes fugtigt. Tag plasteret af, når såret har fået en hård skorpe.
5. Rens jævnligt
Det er vigtigt, at du husker at rense såret jævnligt og generelt udviser god hygiejne omkring det, så det kan hele hurtigt og undgå infektion.
Læs også: 5 gode råd mod vabler
Farmaceut Imran Asli Biyik anbefaler, at man renser såret så hurtigt som muligt for at undgå, at der går infektion i det.
Hvis du er uheldig, og alligevel oplever betændelse i såret, der ikke går væk ved at rense det igen, kan det blive nødvendigt at kontakte lægen. Du bør også kontakte lægen, hvis du oplever kraftig hævelse i og omkring såret, udbredt rødme og feber.
Hudafskrabninger kan være fyldt med skidt og småsten, så det er vigtigt at rense dem godt.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro Imran Asli Biyik og Netdoktors egen artikel Hudafskrabning
Sidst opdateret: 02.09.2020