Annonce

Slidgigt: Hvad skyldes det?

Mange mennesker lever med slidgigt, men hvad skyldes det og er risikoen for at få lidelsen større, hvis man slider meget på sin krop? Få svaret her.

Har du overvejet om hårdt fysisk arbejde eller lange løbeture kan resultere i, at du får slidgigt? I så fald er svaret både ja og nej.

Fysisk belastning kan påvirke udviklingen af slidgigt, men de fleste får ikke lidelsen på grund af slid. I stedet spiller alderen og livsstil også en vigtig rolle. Du kan her se fire ting, der kan fremprovokere slidgigt.

Læs også: Gigtsmerter

4 ting der kan fremprovokere slidgigt

1. Alderen: Alderen er den vigtigste faktorer, når det handler om at udvikle slidgigt. 70-80 procent af den danske befolkning over 50 år, har tegn på slidgigt. Leddene hos ældre mennesker er mere skrøbelige og altså mere modtagelige over for slidgigt.

2. Fysisk krævende arbejde: Slidgigt har ikke nødvendigvis noget at gøre med fysisk hårdt arbejde. Dog er visse erhvervsgrupper mere udsatte end andre. Det er blandt andet elitesportsfolk, landmænd og håndværkere osv. Årsagen er, at disse belaster bestemte led kraftigt og vedvarende.

3. Tidligere skader: Hvis man på et tidspunkt har haft en ledskade, kan det være årsagen til, at man får slidgigt. Det er for eksempel et knoglebrud eller en ledbåndsskade, og det er selvom, at det er mange år siden, det er sket.

4. Livsstil: Overvægt øger risikoen for slidgigt, da forhøjet vægt belaster leddene mere. Selvom elitesportsmænd er hyppigere ramt af slidgigt, så er det godt at dyrke lidt sport, så man kan træne musklerne op, så leddene ikke bliver for udsatte. Svage muskler er nemlig ikke i stand til at stabilisere led.

Få flere nyheder om sundhed her


Kilder: Videncenter for Arbejdsmiljø, Gigtforeningen og Netdoktors egen side: Slidgigt.

Sidst opdateret: 29.08.2017

Annonce