Annonce

Specielt gen har forbindelse til psykiatrisk sygdom

Forskere fra Københavns Universitet har fundet et nyt gen, der er forbundet med psykiatriske lidelser som skizofreni, ADHD og epilepsi.

Hjernen er vores mest komplekse organ, og af den grund er sygdomme i hjernen uhyre svære at studere. Men med hjælp fra avancerede algoritmer og test på mus har danske forskere gjort en opdagelse, der kan hjælpe os lidt videre med at forstå en række mentale sygdomme.

Forskergruppen har nemlig fundet et nyt gen, som kan forbindes med en række psykiatriske lidelser. Genet, KLF13, kan være årsag til, at udviklingen af nervecellerne i hjernen forringes, og det kan medføre, at man udvikler lidelser som skizofreni, ADHD og epilepsi. Alle er sygdomme, der forårsages af fejl i nervecellerne.

Studiet er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Biological Psychiatry.

Læs også: Elektrochok bekæmper depression - men påvirker hukommelsen

Algoritmer og musemodeller hjalp forskerne

For at finde frem til det specielle gen har forskerne trawlet igennem store mængder data, og afprøvet deres hypotese på mus. Forsker bag studiet og lektor på Biotech Research & Innovation Centre Konstantin Khodosevich siger om metoden:

- Vi brugte store datasæt for hjerneudvikling til at identificere genet som et muligt link til lidelserne. Derefter testede vi i to musemodeller, om genet rent faktisk førte til sygdom, som det gjorde.

Han understreger, at selvom symptomerne på psykiatriske lidelser ikke er lige så udtalte hos mus som hos mennesker, så var resultaterne stadig meget klare.

- Musene viste klare tegn på de psykiatriske lidelser gennem ændrede adfærdsmønstre, bevægelser, angst og forvirring, siger Konstantin Khodosevich.

Læs også: Hvad er epilepsi?

Kan føre til bedre behandling i fremtiden

Ifølge forskerne er genet forbundet til de forskellige lidelser, fordi det har en indflydelse på, hvordan andre gener og celler i kroppen udvikler sig og virker. Konstantin Khodosevich forklarer:

- Vi ved, at dette gen regulerer mange andre gener, og vi tror, at det hæmmer eller begrænser modningen af stamceller. Det betyder, at for få stamceller modnes til at blive nerveceller i hjernen, som kunne forklare linket til psykiatrisk sygdom.

Forskerne håber, at fundet kan være med til at forbedre fremtidig behandling af de psykiatriske lidelser, og de vil nu bruge samme metode til at identificere andre gener, der er involverede i mentale sygdomme.


Kilder: Københavns Universitet

Sidst opdateret: 08.11.2021

Annonce