Annonce

Studie: Flere bliver raske igen efter skizofreni

Unge med skizofreni har større mulighed for at få det bedre igen end tidligere antaget. Det viser et nyt norsk studie.

Skizofreni er en psykisk sygdom, der giver ændringer i tanker og adfærd og kan vise sig på mange måder, blandt andet ved hallucinationer.

Skizofreni er som regel en langvarig eller livsvarig sygdom, men det sker, at nogle bliver helt eller delvist helbredt. Og det er faktisk flere end antaget ifølge et nyt norsk studie, som er publiceret i European Psychiatry .

Forskerne har fulgt en lille gruppe med 28 norske unge med diagnosen skizofreni og fundet ud af, at cirka halvdelen af deltagerne er blevet helt eller delvist raske efter fire år i behandling. Et af studiets kriterier for, om en deltager kan forstås som rask, er, at man er i regelmæssigt arbejde.

Læs også: Hvad er skizofreni?

Spørgeskemaer bruges til at måle psykologiske processer

Deltagerne i studiet oplevede alvorlige vrangforestillinger, hallucinationer og et fald i funktionsniveau. Patienterne fik flere former for behandling mod skizofreni i overensstemmelse med norske retningslinjer, herunder kognitiv terapi.

Læs også: Behandling af skizofreni

For at måle deltagernes psykiske helbred skulle de over flere gange svare på et spørgeskema, hvor de skulle angive, i hvilken grad de var enige med forskellige påstande, så som: «Jeg bliver ikke let modløs af nederlag.» Svarene har man brugt til at måle deltagernes psykologiske processer under forløbet.

Tidlig behandling

En mulig årsag til at en stor del af deltagerne har klaret sig godt, er, at de har fået behandling tidligt i forløbet. Det giver kognitiv terapi den bedste mulighed for at forhindre, at irrationelle tanker får fodfæste.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Forskning.no, European Psychiatry og Netdoktors egen side: Skizofreni.

Sidst opdateret: 10.07.2018

Annonce