Annonce

Tre påstande om urinvejsinfektion

Vinteren er over os, men kan kulde og koldt vejr forårsage urinvejsinfektion? Det er blot en af de teser, som vi be- eller afkræfter her.

“Dårlig underlivshygiejne kan forårsage urinvejsinfektion”. Der findes mange påstande om urinvejsinfektion. Men hvilke er der hold i? Det løfter farmaceut Lotte Benzon fra online-apoteket Apopro sløret for.

Men først og fremmest er det relevant at afklare, hvad urinvejsinfektion er, og hvordan det opstår.

Hvad er en urinvejsinfektion?

Normalt er ens urin sterilt. Det vil sige fri for mikroorganismer såsom eksempelvis bakterier. Urinvejsinfektion kan opstå, når bakterier inficerer nyren, urinlederne, urinrøret og blæren - også kaldet blærebetændelse.

Fælles for alle disse typer af infektioner er, at bakterierne kommer ind gennem urinrøret, et miljø der er varmt nok til, at bakterier formerer sig. Er man så uheldig at blive inficeret med urinvejsinfektion, vil man typisk opleve svie ved vandladning, hyppige vandladninger med små mængder urin og en følelse af, at man ikke kan få tømt blæren helt. I nogle tilfælde kan et symptom også være synligt blod i urinen.

Læs mere om urinvejsinfektion

Sandt eller falsk om urinvejsinfektion

1) Urinvejsinfektion kan forårsages af kulde og koldt vejr.

- Dette er en virkelig udbredt myte, der ikke er støttet af videnskabelig evidens. Kulde i sig selv giver ikke urinvejsinfektion, men jeg vil dog pointere, at det godt kan tænkes, at det at blive afkølet kan være en medvirkende faktor, der kan øge risikoen for en infektion. Kulde i sig selv kan dog ikke give blærebetændelse, der skal være bakterier til stede for at en infektion kan opstå, fortæller farmaceut Lotte Benzon.

2) Urinvejsinfektion kan opstå, hvis man dyrker meget sex.

- Der er noget om snakken. Det er ikke usædvanligt, at man kan få urinvejsinfektion efter sex. Denne myte er oftest kendt som “Honeymoon”-myten. Når man har samleje, kan der nemt ske det, at der bliver presset bakterier over i urinen fra området omkring urinrørets åbning. Så denne påstand er sand - jo hyppigere man har sex, jo større er sandsynligheden for at få urinvejsinfektion. Urinvejsinfektion er et velkendt fænomen især blandt kvinder, og det opstår særligt ved sex med nye partnere. En måde, hvorpå man kan mindske risikoen for at få blærebetændelse efter samleje, er ved at gå på toilettet lige efter samlejet, så man hindrer bakterierne i at trænge op i blæren, fortæller farmaceuten.

3) Urinvejsinfektion kan skyldes dårlig underlivs hygiejne.

- Ja, det kan det. Omvendt kan man ikke være sikker på at undgå at få en urinvejsinfektion ved at have en god hygiejne.

Lige meget hvor god en hygiejne man har, eller hvor ofte man går i bad, så spreder colibakterier sig og kan ende i området omkring kønsorganerne, og det betyder, at der er risiko for, at bakterierne kommer op i urinrøret, og man kan få blærebetændelse.

Det man især skal være opmærksom på er, hvilken vej man tørrer sig ved toiletbesøg, og i hvilken rækkefølge man vasker sig i badet. Man skal tørre sig forfra og bagud. Generelt er urinvejsinfektion hyppigere hos kvinder, da urinrøret er kortere end hos mænd, men mænd kan også få urinvejsinfektion, oplyser Lotte Benzon.

5 gode råd

Hvis man ofte oplever at blive ramt af urinvejsinfektion kan man følge disse råd for at mindske risikoen for igen at blive ramt af urinvejsinfektion.

 • Undgå at bruge almindelig sæbe når du er i bad – brug i stedet en intimsæbe.
 • Husk at få tømt blæren helt ved toiletbesøg.
 • Gå på toilet oftere - ca. hver tredje eller fjerde time – også selvom du ikke føler trang til det.
 • Drik rigeligt med vand - ca. en halvanden til to liter vand dagligt.
 • Tør dig altid kun forfra og bagud.
 • Gå på toilettet efter samleje.

Gode råd fra apoteket

I håndkøb kan man købe et forebyggende lægemiddel med lægemiddelstoffet methenamin. Det virker ved, at methenaminet spaltes i sur urin til formaldehyd, der virker hæmmende på bakterier.

 • Eksempler på håndkøbsprodukter mod urinvejsinfektion
 • Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


  Kilde: Farmaceut Lotte Benzon hos Apopro Online Apotek

  Sidst opdateret: 30.01.2020

  Annonce