Annonce

Undgå diarré på rejsen

Fremmede bakterier i postevand og madvarer kan føre til, at halvdelen af din rejse bliver brugt på toilettet. Det er derfor en god idé at være ekstra opmærksom på håndhygiejne, og på hvad du putter i munden.

I andre lande udsættes du ofte for andre bakterier, end du er vant til. Det kan føre til maveonde, og at du bruger flere af dine feriedage på toilettet. Typisk er det fremmede bakterier i maden og vandet, der giver rejsediarré, men det kan også skyldes dårlig håndhygiejne. I sjældnere tilfælde kan virus være årsagen.

Det er individuelt, hvilke bakterier vi kan tåle på en ferie uden at blive syge. Derfor kan det godt ske, at du får diarré af at drikke postevandet på jeres rejsedestination, uden at din rejsepartner rammes.

Læs også: Maveinfektion

Disse ting bør du være opmærksom på

Når du rejser, bør du være særlig opmærksom på drikkevandet, hvordan maden er tilberedt og din håndhygiejne. Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le, giver her råd til, hvad du især bør være opmærksom på ved disse tre smittekilder:

Postevand

Du kan ikke være sikker på, at postevandet er af samme kvalitet som herhjemme. Det kan være forurenet og indeholde andre bakterier, som din mave ikke kan tåle. Derfor er det bedst helt at undgå at drikke vand fra hanen samt børste tænder i det. Ligeledes bør du frabede dig isterninger, da de kan være lavet af postevand. Tjek desuden om proppen på vandflasker er intakt, og undlad at drikke af den, hvis det ikke er tilfældet.

Mad

Med hensyn til fødevarer bør du særligt være opmærksom på ikke at spise råt eller utilstrækkeligt tilberedt kød og fisk. Desuden bør du være varsom med buffeter, da du ikke ved, hvilke temperaturer og forhold maden opbevares under. Du bør også være varsom med at bestille salater, da grøntsagerne kan være skyllet i postevand. Som en huskeregel kan man støtte sig op ad sloganet "Cook it, boil it, peel it, - or leave it".

Håndhygiejne

Det er vigtigt at have en god håndhygiejne for at undgå smitte, og du bør vaske hænder med vand og sæbe så ofte som muligt. Særligt bør du være opmærksom på håndhygiejnen ved toiletbesøg. Det er ikke alle offentlige toiletter, der har vand og sæbe, så du kan med fordel altid medbringe dit eget desinficeringsmiddel eller en pakke vådservietter.

Hvis du gerne vil undgå rejsediarré, findes der desuden midler med probiotika, som du kan tage for at booste din tarmflora og dermed modstandsdygtigheden overfor fremmede bakterier.

Læs mere om rejsediarré

Hvis uheldet er ude

Hvis du bliver ramt af rejsediarré, findes der håndkøbsmidler, som modvirker tarmbevægelserne, således at du ikke skal ligeså ofte på toilettet. Det må du dog ikke tage, hvis du oplever blodigt diarré eller har feber.

Du kan desuden forsøge at spise ekstra fiberholdigt mad for at få stabiliseret maven, når du har diarré. Det er også altid vigtigt at få rigeligt med væske, og du kan med fordel tilsætte lidt salt og sukker til vandet. Sukkeret hjælper kroppen til at binde vandet og saltet og på den måde undgå dehydrering. Et stort væskeindtag vil også føre til mere fast afføring, da det hjælper til at trække vandet ud af tarmene.

Hvis du oplever symptomer på alvorlig væskemangel eller høj feber (over 39 grader) i mere end to dage, bør du søge læge.

Læs også: Rejseapoteket: Det skal du huske på ferien

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le og Netdoktors egen artikel: Rejsediarré- hvad kan jeg stille op?

Gode råd fra apoteket

Når man er i andre lande, udsættes man for andre bakterier, hvilket kan føre til diarré, hvis ikke man passer på. Er uheldet ude, bør man drikke rigeligt med væske og spise fiberholdigt mad samt indtage stoppemidler.

  • Eksempel på stoppemidler
  • Sidst opdateret: 16.07.2019

    Annonce