Annonce

Uopdaget ADHD kan føre til mistrivsel

Flere og flere diagnosticeres med ADHD, men rigtig mange bliver stadig ikke opdaget, fordi deres ADHD kommer anderledes til udtryk end stereotypen.

I dag er der mange flere, der bliver diagnosticeret med ADHD end tidligere. Det er ikke fordi, at der i dag er flere, der har ADHD, men flere falder igennem i det samfund, vi har i dag, fortæller Anne Bastholm Blicher, der er speciallæge i psykiatri.

Mere end bare koncentrationsbesvær og hyperaktivitet

En hyperaktiv person med koncentrationsbesvær er ofte stereotypen på en person med ADHD, men i virkeligheden har diagnosen langt flere nuancer. Mennesker med ADHD er nemlig gode til at koncentrere sig om det, der fanger deres interesse, men de kan have svært ved at regulere deres opmærksomhed. Det betyder, at hvis en opgave ikke fanger deres interesse, vil opmærksomheden blive forstyrret af ting som støj, mennesker der går forbi eller egne tanker. Ting som folk uden ADHD nemmere kan lukke af for og dermed koncentrere sig om sin opgave.

Hyperaktivitet er et andet stereotypt symptom på ADHD, men ADHD kan have mange forskellige udtryk. For nogle kan det for eksempel være problemer med at regulere følelser. Det kan ses, som at personen overreagerer eller er over-følsom og har meget svært ved at komme videre fra den følelse.

Læs også: Hvad er ADHD?

Uopdaget ADHD kan have andre følger

Både børn og voksne kan have koncentrationsbesvær, glemsomhed og problemer med at overholde aftaler. Men konsekvenserne ved uopdaget ADHD kan være alvorlige og kan blandt andet føre til dårligt selvværd og gentagne konflikter med personerne omkring dem. Mange voksne med uopdaget ADHD kan være sværere at få øje på, fordi de igennem livet har lært at maskere deres symptomer. Her handler det i stedet om at se et livsmønster.

- Det er patienter, der gentagne gange har stress, angst eller depression, som klager over vedvarende træthed og søvnproblemer og ikke kan overskue hverdagen. Der skal man lige have ADHD i baghovedet. Det gælder især, hvis behandling for angst eller depression ikke virker, siger Anne Bastholm Blicher.

Lyt til Netdoktors podcast om uopdaget ADHD hos voksne her.

Du kan også finde podcasten på Apple Podcasts, Spotify og Google Podcasts.

Voksne har ofte andre diagnoser

Det kan også være en række andre symptomer, som får en til at gå til læge, men hvor ADHD i virkeligheden er den bagvedliggende årsag til udfordringerne. Ofte har folk med ADHD også en anden diagnose. Op mod 85 procent af alle voksne, der er diagnosticeret med ADHD har mindst én anden diagnose, mens tallet er lidt lavere blandt børn. Ofte er udviklingen af stress eller depression et udtryk for, at der er ting i livet, der er langt sværere end for andre mennesker. I de situationer er det derfor en god idé at være opmærksom på ADHD som en mulig underliggende årsag til lidelserne.

- Hvis vi er lidt mere opmærksomme på at fange dem, så de kan få den nødvendige hjælp, ville mange af dem slet ikke ende der, siger Anne Bastholm Blicher.

Symptomer på ADHD

Det skal du være særligt opmærksom på hos børn:

 • Mistrivsel
 • Skolevægring
 • Gentagne konflikter
 • Glemsomhed
 • Angst

Det skal du være særligt opmærksom på hos voksne:

 • Gentagne sygemeldinger for f.eks. stress eller depression
 • Vedvarende søvnproblemer
 • Vedvarende træthed, der ikke kan forklares på anden vis
 • Udfordringer med at holde et hjem og få hverdagen til af fungere
 • Alkoholmisbrug
 • Gentagne udeblivelser (pga glemsomhed)

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Dagens Medicin

Sidst opdateret: 23.11.2022

Annonce