Elisabeth Karlsson, 71, er en af de tusindvis af svenskere, der hver nat er nødt til at gå på toilettet. Men problemerne med nattetisseri, eller nykturi på lægesprog, er aftaget siden hun fik tabletbehandling for sine problemer.
For Elisabeth Karlsson begyndte problemerne i forbindelse med en række længerevarende og vanskelige urinvejsinfektioner. Blæren vænnede sig til de hyppige toiletbesøg ved urinvejsinfektionen, og det førte til urgeinkontinens. Og selv da urinvejsinfektionerne for længst var forsvundet, fortsatte de hyppige natlige toiletbesøg.
Undersøgelse ved tilbagevendende urinvejsinfektioner
En undersøgelse hos en urologisk sygeplejerske, som blandt andet bestod af en måling af, hvor meget hun tisser ved hjælp af et væske-vandladningsskema, afslørede, at Elisabeth Karlsson lider af natlig polyuri, det vil sige en overproduktion af urin om natten. Det betyder, at mere end en tredjedel af den daglige urinproduktion sker om natten. Tilstanden bliver mere almindelig, jo ældre man bliver.
- Selvfølgelig plejer jeg at falde i søvn ret hurtigt efter, at jeg har været på toilettet, men jeg synes alligevel, at det er irriterende. Jeg bliver vækket allerede efter godt en time, så derfor er jeg meget træt om morgenen.
Tidligere måtte Elisabeth Karlsson op for at tisse mellem to og fire gange hver nat. Men efter hun bliver behandlet med et såkaldt antidiuretisk hormon, der reducerer mængden af urin om natten, er toiletbesøgene blevet færre.
- Tabletterne har en hurtig effekt, og de gør, at jeg måske kan nøjes med at gå på toilettet en gang i stedet for fire gange hver nat.
Tager medicin for nykturi i perioder
Elisabeth Karlsson er egentlig ikke særlig glad for at tage medicin, og hvis hun for eksempel bliver nødt til at tage antibiotika, holder hun normalt en pause med de antidiuretiske hormontabletter for at undgå at skulle tage så mange tabletter på samme tid.
- Man behøver ikke tage dem jævnligt, det er også fint bare at tage dem i perioder, som jeg gør.
Hun forsøger også at slappe af i god tid før sengetid, så søvnen bliver dybere, og hun ikke så nemt vågner.
- Det er godt at gå en tur om aftenen, det renser sindet, før jeg går i seng.
Nykturi er stadig tabu
Elisabeth Karlsson synes, det er en skam, at så få tør tale om deres nykturi.
- Det er så meget tabu, man kan ikke bare tale om det, der kommer ud af vores kroppe. Man kan tale om en forstuvet ankel, men kan ikke sige, at man går på toilettet ofte.
Da Elisabeth Karlsson valgte at fortælle sine venner om problemerne, nævnte flere af dem pludselig lignende problemer. På den måde føler Elisabeth Karlsson, at hun har været med til at gøre noget.
- Jeg håber, at min historie kan få andre til at turde være åbne om deres problemer. Det er jo ikke noget at skamme sig over, og nykturi påvirker en hel del personer, siger hun.