Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nyrer og urinveje - en oversigt

Nyrerne har flere funktioner og er med til at opretholde kroppens indre balance. Bliv klogere på hvordan de fungerer, og hvilke sygdomme der kan opstå i dem.

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvilken funktion har nyrerne?

Kroppen har to nyrer, som ligger på hver sin side af rygsøjlen dybest inde i mavehulen. Den venstre nyre ligger bag milten, mens den højre ligger bag leveren. Ud fra hver nyre går urinlederen, et rør der fører urin fra nyrerne og ned i blæren.
iStock

Nyrerne opretholder kroppens indre balance. Deres funktion er at:

  • Hæve eller sænke blodtrykket både ved at øge/sænke mængden af urin, man producerer, og også ved hjælp af hormoner.
  • Holde kroppens pH-værdi stabilt. Dette er en meget vigtig funktion, for det er farligt, hvis kroppen bliver for sur eller basisk.
  • Udskille affaldsstoffer. Kroppen producerer affaldsstoffer, som udskilles gennem urinen (eller galden).
  • Udskille eller tilbageholde elektrolytter. Elektrolytter er salte og mineraler, som er involveret i utallige processer i kroppen. Nyrerne er opmærksomme på mange af elektrolytternes niveau i blodet og øger eller mindsker udskillelsen af elektrolytterne alt efter kroppens behov.

Urin:

Nyrerne består af små blodkar. Nogle steder er blodkarrene krøllet sammen. Inde i disse krøller er der så højt tryk, at den vandige del af blodet presses ud gennem blodkaret. Væsken samles op, og her begynder nyrernes arbejde for alvor.

På et døgn presses 180 liter væske ud gennem disse blodkar. Nyrerne hiver godt 99,9 procent af de 180 liter tilbage ind i blodet igen, og man ender derfor med at tisse knap 1,8 liter om dagen.

Nyrerne danner disse tre hormoner:

  • Erythropoetin (EPO), som stimulerer knoglemarven til dannelse af flere røde blodceller - et hormon, som mange kender fra blandt andet fra cykelsportens doping-sager.

  • Renin, der er med til at regulere vores blodtryk.

  • D-vitamin, aktivt: Et hormon, som måske kan overraske en lidt. D-vitamin dannes i huden og optages i tarmene, men bliver først aktivt i nyrerne og er vigtig for calcium og fosfat-balancen i kroppen.

Kan man leve uden en nyre?

Selvom kroppen har to nyrer, kan man godt leve et helt normalt liv med kun en nyre. Det er derfor, at man kan donere en nyre. Man er dog mere sårbar med kun en enkelt nyre, da der ikke er en reserve, hvis den tilbageværende nyre skulle blive syg.

Hvilke sygdomme findes i nyrerne?

Der findes mange forskellige sygdomme i nyrerne, nedenfor er nogle af dem opridset:

  • Nyresten: Hvis stoffer eller salte i urinen ikke kan opløses helt, kan de i stedet samle sig til små sten. Stenene kan sidde fast i nyrerne eller urinlederne og give stærke smerter, indtil stenen passerer videre gennem urinvejene.

  • Kronisk nyresvigt: Nyrerne kan holde op med at fungere af mange forskellige årsager herunder betændelse i nyrerne eller nedsat blodtilførsel. I sidste ende kan nyresvigt ende med behov for dialyse (kunstig rensning af blodet) eller en nyretransplation.

  • Kronisk nyresygdom

  • Nyrekræft: Sygdommen giver først symptomer sent i forløbet, men kan give blod i urinen, smerter ved nyrerne eller en følelig udfyldning.

  • Diabetisk nyresygdom

Urinvejene:

Fra nyrebækkenet løber urinlederne (ureter) ned til blæren, der opbevarer urinen indtil tømning. Ved vandladning løber urinen fra blæren ned gennem urinrøret (urethra).

Hvilke sygdomme findes i urinvejene?

Der findes mange forskellige sygdomme i urinvejene, nedenfor er de mere velkendte sygdomme:

  • Forstørret prostata: Prostata findes kun hos mænd og ligger tæt op af urinrøret. Hvis prostata bliver forstørret, kan den klemme urinrøret, så vandladningen bliver besværlig.
  • Blærebetændelse: er en betændelsestilstand i blærens slimhinde. Blærebetændelse rammer oftest kvinder.
  • Blærekræft: Kræft i blæren er resultatet af forandringer i urinblærens slimhindeceller forårsaget af påvirkning af cellernes arvemasse (DNA). Det kan blandt andet give blod i urinen og sviende vandladning.
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.