Bindevævssygdomme (collagenosis/kollagenose) er en samlet betegnelse for en række tilstande, hvori der opstår en betændelsestilstand (inflammation) i forskellige dele af kroppens bindevæv. Bindevævssygdomme betragtes som en del af gigtlidelserne (de reumatiske sygdomme) .
Man ved ikke præcis, hvordan bindevævssygdommene opstår. For flere af sygdommenes vedkommende er en del af forklaringen, at der sker en autoimmun reaktion, hvor kroppens immunforsvar angriber vores eget bindevæv. Det fører til inflammation og vævsbeskadigelse. Man mistænker derudover en række årsager for at spille en rolle:
Arvelige genetiske forhold der kan disponere til sygdomsudvikling.
Infektioner, for eksempel Hepatitis B-virus ved sygdommen polyarteriitis nodosa.
Symptomerne og behandlingen af bindevævssygdomme varierer alt efter, hvilken specifik bindevævssygdom der er tale om.
Ligesom ved de gigtlidelser som kaldes inflammatoriske ledsygdomme (for eksempel leddegigt/reumatoid artrit), kan flere af bindevævssygdommene give ledgener, men som regel vil de mest fremtrædende symptomer stamme fra andre dele af kroppen.
Eksempler på inflammatoriske bindevævssygdomme:
Sjøgrens syndrom
Dermatomyositis
Derudover findes der nogle bindevævssygdomme, som ikke er forårsaget af inflammation. Disse er arvelige.
Eksempler på arvelige bindevævssygdomme:
Marfans syndrom
Ved disse sygdomme, er det selve bindevævet, som har mistet sin funktion, eksempelvis ved Marfans syndrom, som skyldes en mutation i et protein kaldet fibrillin-1, som forårsager abnorm væskt af en række organer, blandt andet knogler, økne og hjerte.
I mange tilfælde omfatter behandlingen medicin, der kan dæmpe immunforsvarets aktivitet, i form af steroidbehandling eller mere specialiseret biologisk behandling.
Alle artikler om muskler, led og knogler
Sidst opdateret: 13.04.2022