Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Binyrerne

Binyrerne er to små kirtelorganer, som ligger ovenpå nyrerne. De udsender nogle hormoner som kontrollerer blandt andet metabolisme og autonome funktioner såsom blodtryk, puls og tarmbevægelser.

Opdateret: 30. September 2020

Hvad er binyrerne?

Binyrerne er to små kirtelorganer, som ligger ovenpå nyrerne. De udsender nogle hormoner som kontrollerer blandt andet metabolisme og autonome funktioner såsom blodtryk, puls og tarmbevægelser.

Hvor sidder binyrerne?

Binyrerne er cirka 1x3x5 centimeter, bløde i konsistensen og glatte på overfladen. Den venstre er pyramideformet og lidt større end den højre, som er mere halvmåneformet. De ligger ovenpå hver sin nyre, bagest i bughulen. Binyrerne kan opdeles i en bark og en marv, som er henholdsvis den yderste og inderste del af binyrerne. Disse danner forskellige hormoner og signalstoffer, som har forskellige funktioner i kroppen.

Binyre

Hvad er binyrernes funktion?

Binyrerne påvirkes blandt andet af hypofysen, som udskiller hormoner, der aktiverer binyren til at udskille forskellige stoffer. Disse stoffers funktion kan, som nævnt ovenfor, opdeles i barkens og marvens funktion.

Binyrebarkens funktion

Binyrebarken danner en række hormoner, som kaldes steroidhormoner. Disse inkluderer aldosteron, kortisol og androgener (kønshormoner).

Aldosteron opretholder et stabilt blodtryk, ved at regulere hvor meget salt der udskilles eller reabsorberes i nyrerne via. hormonet renin. Saltet trækker vand med sig, så hvis kroppen beholder saltet, vil der automatisk også holdes mere på vandet og dermed øget blodtrykket.

Cortisol er kroppens “stresshormon” og udskilles blandt andet som et respons på fysisk stress. Cortisol regulerer blandt andet metabolismen i kroppen og især hvordan muskler og fedt opbygges og nedbrydes. Derudover har cortisol en stærk antiinflammatorisk effekt og bruges ofte til behandling af autoimmune sygdomme.

Androgener er en samlet betegnelse for kønshormoner, såsom østrogen og testosteron. Størstedelen af disse dannes i kønsorganerne (æggestokkene og testiklerne), men en lille mængde dannes også i binyrebarken.

Binyremarvens funktion

Binyremarven danner signalstoffer, som kaldes katekolaminer, som også kendes som adrenalin og noradrenalin. Disse to stoffer har en række funktioner i kroppen, idet der findes tre receptorer for disse, som er spredt i forskellige organer. Adrenalin opræder meget i det såkaldte “fight or flight” system, som igangsættes når vi er bange.

Adrenalins funktioner er:

  • Øget puls og kontraktilitet i hjertet
  • Øget blodsukker
  • Øget vejrtræksningsfrekvens
  • Større pupiller
  • Nedsat aktivitet i mavetarmkanalen

Adrenalin anvendes også ved hjertestop og anafylaktisk shock, da det øger hjertefrekvensen og kontraktionen i hjertet.

Noradrenalin har næsten de samme funktioner som adrenalin og udskilles ligeledes som en del af “fight or flight” responset. Derudover har det en funktion som neurotransmitter i hjernen.

Noradrenalins hormonelle funktioner er:

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

  • Øget puls, kontraktilitet og blodtryk
  • Øget blodsukker
  • Større pupiller
  • Nedsat aktivitet i mavetarmkanalen

Noradrenalins neurotransmitter-funktioner er:

  • Øget koncentrationsevne
  • Smertestillende

Derudover kan forstyrrelser i det noradrenerge system føre til depression, hvorfor nogle mennesker med depression, behandles med et stof der øger mængden af noradrenalin i hjernen.Noradrenalin bruges også ved septisk shock (blodforgiftning), da det øger hjertets frekvens og kontraktion og blodtrykket.

Hvilke sygdomme kan man få i binyrerne?

De hyppigste sygdomme i binyrerne relaterer sig til over- eller underproduktion af steroidhormonerne aldosteron og cortisol. Dette kan føre til sygdommene Addisons sygdom og Cushings syndrom

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.