Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blå mærker

Et blåt mærke er en samling af blod under huden. Det viser sig som et område, hvor huden er misfarvet og ofte også ømt og hævet.

Opdateret: 10. Maj 2022

Hvad er et blåt mærke?

Et blåt mærke er en samling af blod under huden. Det viser sig som et område, hvor huden er misfarvet og ofte også øm og hævet.

Hvorfor får man blå mærker?

Almindeligvis opstår et blåt mærke, fordi huden får et slag eller stød, for eksempel ved et fald på cyklen. Slaget ødelægger de små blodårer, der løber tæt under hudens overflade, men bryder ikke nødvendigvis igennem huden. Det betyder, at blodet siver fra karrene ud i vævet, hvor det fanges. Dette forårsager både misfarvningen, men også ømheden, da der ikke er plads til blodet i det omkringliggende væv.

Et blåt mærke ændrer farve over tid. Det skyldes hæmoglobin – et protein inde i de røde blodlegemer. I starten bærer hæmoglobinet ilt med sig, og det giver den første røde farve. Med tiden mister hæmoglobinet sin ilt, og mærket bliver blåt.

Efterhånden ankommer makrofager til området - makrofager er immunceller, som varetager oprydningen i vævet. I bedste Pacman-stil spiser og nedbryder makrofagerne de røde blodlegemer inklusiv hæmoglobinet. Det betyder, at mærket skifter farve til gul-grønligt. Cirka to uger efter slaget er makrofagerne færdige med at rydde op, og det blå mærke er væk.

Hvem får blå mærker?

Alle kan få et blåt mærke, men nogle mennesker får dem nemmere end andre. Hvis man tager blodfortyndende medicin, siver blodet lettere ud af blodkarrene og danner blå mærker. Ældre mennesker får også oftere blå mærker, fordi blodkar bliver mere skrøbelige med alderen. Derudover findes der en række infektiøse og medfødte sygdomme, som medfører øget blødningstendens.

Kan man gøre noget ved blå mærker?

Hvis ulykken er ude, og man har slået sig, kan man mindske den kommende hævelse ved at holde området højt hævet og lægge is på. Selvom blå mærker kan være ømme, er de heldigvis som oftest ufarlige og går over af sig selv.

Blå mærker kan dog også dække over noget mere alvorligt, deriblandt forskellige blodsygdomme. Søg derfor læge, hvis du for eksempel pludseligt får mange blå mærker, eller hvis du også har unormale blødninger fra andre steder såsom næsen.

Ved leukæmi (blodkræft) har man typisk også andre symptomer på kræft såsom træthed, vægttab, feber, nattesved eller mange infektioner.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons