Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Byld (absces)

En byld er en ansamling af betændelse i et hulrum, som betændelsen selv danner. Med et medicinsk ord kaldes en byld også for en absces.


Opdateret: 10. Maj 2022

Hvad er en byld?

En byld er en ansamling af betændelse i et hulrum, som betændelsen selv danner. Med et medicinsk ord kaldes en byld også for en absces.

Hvorfor får man en byld?

I teorien kan både bakterier, vira og parasitter give bylder, men almindeligvis er bakterier årsagen til bylden. Især er gule stafylokokker rigtig gode til at danne bylder.

Når bakterierne kommer ind i kroppen, sendes der en hær af immunceller til området, som skal bekæmpe bakterierne. Undervejs i kampen mellem immunceller og bakterierne dør noget af vævet omkring. Det skaber en lille hule, som fyldes op med betændelse, og bylden er nu dannet.

Betændelsen er en blanding af både døde og levende immunceller, bakterier og normalt væv. Som celler og bakterier dør, stiger trykket inde i bylden, og betændelsen forsøger at finde vej ud af bylden. Så kan der gå der hul på bylden, og betændelsen siver ud. Da pusset også indeholder bakterier, kan betændelsen så sprede sig til nye steder.

Hvad er symptomerne på en byld?

Bylder kan i princippet dannes alle steder i kroppen, men det hyppigste er bylder i huden. Sidder bylden under huden, viser den klassiske tegn på betændelse: den er varm, øm, hævet og rød. Hvis man trykker på bylden, kan man nogle gange også fornemme, at bylden indeholder væske.

Bylder inde i kroppen er sværere at se. Her afhænger symptomerne af, hvor bylden sidder, men man kan ofte opleve generelle symptomer som feber, kulderystelser og ubehag.

Hvordan behandler man en byld?

Behandlingen af bylden afhænger af dens størrelse og placering. Fredelige små bylder kræver som regel ingen behandling. Her er immunsystemet selv i stand til at slå betændelsen ned, så bylden forsvinder eller går i stykker af sig selv. I stedet er det vigtigt at holde området rent og pænt, så betændelsen ikke spreder sig, hvis der går hul på bylden.

Ved større bylder kan det være nødvendigt, at lægen skærer hul på bylden og tømmer den for at hjælpe kroppen af med betændelsen. Sidder bylden inde i kroppen, kan man tømme bylden med en nål gennem huden eller ved operation. Fra pusset kan man tage en prøve og sende den til undersøgelse for at finde ud af præcis, hvad der har forårsaget bylden.

Det kan også være nødvendigt at behandle med antibiotika for at hjælpe med at slå betændelsen ned og forhindre den i at sprede sig. Man skal ikke selv punktere en byld, selv om det er fristende, da det kan hjælpe bylden med at sprede sig.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.