Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Histamin

Histamin er et molekyle, der bruges til kommunikation i både hjernen og kroppen. Hos en allergiker frigives histamin når en celle møder et ufarligt stof, som eksempelvis græs, og sætter gang i en masse reaktioner, blandt andet kløe og løbe næse.

Opdateret: 13. Oktober 2019

Hvad er histamin?

Histamin er et molekyle, der bruges til kommunikation i både hjernen og kroppen. Histamin dannes af en masse forskellige celler i kroppen og har mange forskellige funktioner, alt efter hvor i kroppen man befinder sig, og hvilken type histamin-receptor histaminet binder til. En receptorer er den kanal, et stof kan binde sig til. Det er kanalen eller receptoren, der bestemmer, hvad der sker, når stoffet binder sig til den. Der findes fire forskellige receptorer med meget forskellige funktioner, og derfor har histamin rigtig mange forskellige funktioner.

Hvad bruges histamin til?

Histamin bruges både i mavetarmsystemet, vævet, huden og i hjernen. I kroppen bruges histamin:

  • I immunforsvaret mod ormeinfektioner, som eksempel bændelorm.
  • Regulering af syre-niveauet i mavesækken
  • Hos en allergiker frigives histamin, når en celle møder et ufarligt stof som eksempelvis græs. Histaminet sætter gang i en masse reaktioner, blandt andet kløe og løbe næse.
  • Ved sygdomme som nældefeber, astma og høfeber spiller histamin også en rolle
  • I hjernen er histamin med til at modificere mange funktioner - heriblandt: sult, hukommelse, kognition og søvn.

Hvilke typer medicin har indflydelse på histamin?

Der er mange typer medicin, som har indflydelse på histamin. Mest kendt er anthistamin, som bruges til allergi og nældefeber.

Nogle typer medicin til skizofreni virker på histamin-receptorerne i hjernen, mens der findes medicin mod mavesyre, der virker på en anden type histamin-receptor i mave-tarmkanalen.

Læs mere om:

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.