Hypofysen eller “hjernevedhænget” er en lille kirtel, der befinder sig på undersiden af hjernen. Den danner livsvigtige hormoner, der sendes ud til en række organer i kroppen.
Hypofysen ligger i den tyrkiske sadel i kraniebunden bag øjnene. Hypofysen har forbindelse til hjerne via en lille stilk af nervefibre, der hænger fast i et område af hjernen kaldet hypothalamus.
I den nederste del af hjernen findes et område kaldet hypothalamus, her hænger hypofysen fast via en lille stilk af nerver. Hypofysen fylder ikke mere en ært, og er inddelt i en forreste del (forlappen) og en bageste del (baglappen)
Hypofysen danner hormoner og fungerer dermed som et kontrolcenter for mange livsvigtige funktioner i kroppen. Hormonerne bliver sendt ud i blodet og kommer på denne måde hen til forskellige organer, hvor de sætter processer i gang: Blandt andet er hypofysen med til at styre kroppens vækst, stofskifte og reproduktion. Hjernen kontrollerer det meste af hypofysens aktivitet gennem nerveimpulser og hormoner fra hypothalamus.
Hypofysens forlap danner følgende hormoner:
Baglappen lagrer disse to hormoner:
Hypofysen er i kontakt med de organer den påvirker, via hormoner fra og til hypofysen. Hormonerne fungerer som små beskeder, der gør hypofysen i stand til at forsøge rette ind hvis der er noget galt, ved at sende flere eller færre hormoner til organerne. Således kan sygdomme opstå både i hypofysen og i andre organer, som påvirker hypofysen. Den samme sygdom kan altså opstå pga. problemer i hypofysen eller organerne. Generelt er sygdomme i hypofysen sjældne.
Hypofyseadenom (svulst): Hypofyseadenomer er generelt godartede. Svulsten kan i nogle tilfælde give hypofyseinsufficens (mangel på et eller flere hormoner), overproduktion af hormoner og sågar tunnelsyn. De enkelte hormoner bliver dannet i forskellige områder af hypofysen, så alt efter hvilket område der rammes, kommer det til udtryk i forskellige sygdomme blandt andet:
Akromegali: Skyldes ofte et hypofyseadenom, der producerer for meget væksthormon (GH). Tilstanden giver forstørrede hænder, kæber og fødder.
Sidst opdateret: 06.06.2022