Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Blodprøver

Iltmætning

Iltmætning er et udtryk for blodets mætning af ilt. Det opgøres i procent, normalt har man en værdi mellem 95% og 100%. Når man bliver ældre, kan iltmætningen kan godt falde en smule.

Opdateret: 14. Februar 2020

Hvad er iltmætning?

Iltmætning er et udtryk for blodets mætning af ilt. Det opgøres i procent, normalt har man en værdi mellem 95% og 100%. Når man bliver ældre, kan iltmætningen kan godt falde en smule.

Hvis man har en meget lav iltmætning på fx. 85%, begynder man at blive blå på læber og negle. Det fænomen kaldes cyanose og er et udtryk for at kroppen ikke får nok luft.

Hvordan virker en pulsoxymetri?

En pulsoxymetri er den undersøgelse, man laver for at få iltmætningen. Maskinen kan måle både puls og iltmætning. Man sætter en lille klip rundt om en finger, tå eller øreflip.

Iltmætningen måles ved at chippen måler farven i fingeren ved hjælp af lys.Lyset absorberes forskelligt af de røde blodlceller, der bærer ilt og de, der har afgivet ilt til vævet omkring sig. Maskinen kan derved udregne hvor mange procent af blodet, der er iltet.

Iltmætningen kaldes af sundhedsprofessionelle for ”saturation”, som man måske kender, hvis man har redigeret billeder på sin telefon. Saturation er nemlig et udtryk for intensiteten af farven i et billede - eller intensiteten af farve i fingeren som udtryk for iltmætning.

Hvad kan man bruge iltmætning til?

Iltmætningen er et udtryk for hvor godt iltet blodet er. Derfor kan man bruge iltmætningen både i akutte situationer og som led i vurderingen af rigtig mange sygdomme.

ltmætningen er en del af Early Warning Score, eller EWS. EWS bruger man på hospitalerne til at vurdere hvordan patienternes krop har det. Man måler både iltmætning, blodtryk, feber og flere andre parametre, som bruges til at observere patienterne.

Nyrerne kan også måle iltmætningen, hvis der er lav iltmætning, vil nyrerne begynde at lave EPO, som sørger for at knoglemarven producerer flere røde blodceller.

LÆS MERE OM

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons