En maveinfektion er en betændelse, der opstår i mavesækken eller tarmsystemet. Betændelsen opstår på grund af:
En mave-tarm infektion opstår efter man har indtaget en bakterie, parasit eller virus – for eksempel fra mad eller dårlig hygiejne. Når virus og bakterier finder vej til mave-tarm-kanalen, går der et par dage før symptomerne kommer. Man kan få ondt i maven, diarré, opkastninger og feber. Oftest varer symptomerne omkring 36 timer, men varigheden afhænger også af om det er en bakterie eller virus.
Man får oftest mave-tarm infektioner af virusinfektioner, for eksempel Roskildesyge (Norovirus), eller bakterier som blandt andet salmonella, campylobacter eller yersenia. Såkaldt rejsediarré skyldes oftest en infektion med bakterien E. coli. Listen over bakterier, virus og parasitter, der også udløser diarré, er lang.
Symptomerne er ofte:
Man kan få maveinfektioner på grund af:
Mikroorganismerne giver betændelse og irritation i tarmslimhinderne i tyk- og tyndtarmen, derfor bliver væskeindholdet i afføringen for stort.
Det er oftest ikke nødvendigt at behandle en maveinfektion, da den går over af sig igen. Man mister dog en masse væske på grund af opkast og diarré, som man skal være opmærksom på at erstatte igen. Det gør man bedst ved at drikke en masse vand og saft. Hospitalsindlæggelse kan i sjældne tilfælde blive nødvendig, særligt for børn og ældre mennesker.
Man skal søge læge:
Sidst opdateret: 06.06.2022