Mutation

Hvad er en mutation?

En mutation er en ændring af cellers DNA. Mutationer sker gennem hele cellens levetid og kan have mange forskellige konsekvenser. Cellers DNA er de mest basale byggesten cellen har og er afgørende for, hvordan cellen fungerer i kroppen.

Cellers DNA består af fire forskellige byggesten, kaldet Adenin, thymin, guanin og cytosin (Forkortet A, T, G, C). Disse byggesten sidder efter hinanden i DNA’et og beskriver, hvilke proteiner cellen skal lave.

Som et eksempel kan man forestille sig, at rækkefølgen AATTGGCC fortæller cellen, at den skal lave protein A. En mutation i cellens DNA kan føre til, at rækkefølgen bliver ændret til AATTGCCC, hvilket enten kan føre til at protein A ikke bliver lavet, eller at der bliver lavet et andet protein i stedet.1 Hvis en celle ikke producerer de korrekte proteiner, kan det i værste fald føre til alvorlige sygdomme.

Hvad kan give mutationer?

Der er mange forskellige ting, der kan føre til skader på cellers DNA, for eksempel rygning, stråling og fejl i den måde, celler oversætter DNA til proteiner.

Er mutationer farlige?

Man ved, at menneskekroppens DNA hver dag er udsat for op til 1.000.000 mutationer. Heldigvis er kroppens celler så smart indrettet, at der findes særlige proteiner inde i cellerne, der kan reparere mange af disse mutationer, inden de gør skade. De kan dog ikke nå at reparere alle skader, og mange slipper igennem sikkerhedsnettet.

Disse mutationer kan føre til mange forskellige ting; Nogle gør ingen skade, andre fører til, at cellen dør, og nogle kan føre til, at cellen pludselig kan formere sig meget mere end normalt. De er disse celler, der bliver til kræftceller.

Sidst opdateret: 28.12.2016