Annonce

Skævhed i ryggen (skoliose)

Hvad er skoliose?

Skoliose betyder, at der er en sidekrumning af rygsøjlen. Det vil sige, at når man kigger på ryggen bagfra, ligner rygsøjlen et S eller et C. Mange har en lille skævhed i ryggen, men diagnosen skoliose kræver en skoliosevinkel på mere end 10° målt med en særlig målemetode.

Hvordan ser en skævhed i ryggen ud?

Som allerede nævnt ligner rygsøjlen ved skoliose et S eller et C. Derudover kan den ene skulder være højere oppe end den anden, den ene skulder eller hofte kan stikke mere frem end den anden, eller kroppen kan læne til den ene side. Selvom de fleste symptomer på skoliose er rent kosmetiske, kan store skævheder give smerter i ryggen.

Hvorfor får man skoliose?

Skolioser inddeles i to grupper: strukturelle og ikke-strukturelle. Strukturelle skolioser betyder, at selve rygsøjlen er deform. Det kan komme sekundært til andre sygdomme for eksempel cerebral parese, men ved de fleste ved man ikke, hvorfor rygsøjlen er deform.

Ved den ikke-strukturelle skoliose er selve rygsøjlen normal opbygget, men ser skæv ud. Det skyldes ofte, at det ene ben er lidt længere end det andet. Hvis man bøjer sig fremover, forsvinder skævheden i ryggen.

Hvem får skoliose?

Både voksne og børn kan få skoliose, men det er mest almindeligt at få skoliose i alderen 10-15 år i forbindelse med den store teenagevækst. Det er især piger, der rammer af skoliose, hvor man ikke kender årsagen. Der kan dog være arveligt, så det er en god idé at være opmærksom på sine børns rygge, hvis der er skoliose i familien.

Hvordan behandler man skoliose?

Hvorvidt en skoliose skal behandles, afhænger af flere faktorer, deriblandt køn, størrelsen af skævheden og hvor meget man forventer at vokse endnu. Ved langt de fleste er skoliosen lille, og det er nok blot at holde øje med den gennem kontrolbesøg ved lægen.

Ved mere alvorlige skolioser består behandlingen i et korset, som man skal bære 23 ud af døgnets 24 timer. Det kan også være nødvendigt med en operation ved de største skolioser.

Hvis man opdager en skævhed i ryggen, er det vigtigt at blive undersøgt ved lægen, så man kan gribe tidligt ind med behandling, hvis det er nødvendigt.

Læs mere:

Sidst opdateret: 17.02.2016

Annonce