Varmeknopper (miliaria)

Hvad er varmeknopper?

Varmeknopper er et udslæt i huden, der opstår, når sved fanges under huden. Alle mennesker kan få varmeknopper, hovedsageligt i varmt og fugtigt vejr, men det ses især ved spædbørn.

Hvorfor får man varmeknopper?

Når kroppens temperatur stiger, vil kroppen forsøge at skille sig af med varmen. Det gør den blandt andet ved at øge produktionen af sved i hudens svedkirtler. Sveden dannes nede i svedkirtlen og bevæger sig herefter op til hudens overflade. Når sveden så fordamper, virker det afkølende på kroppen.

Varmeknopper opstår, hvis svedkirtlernes kanal til overfladen blokeres. På denne måde fanges sveden nede i kirtlen, og det resulterer i et udslæt. Varmeknopper er mest almindeligt ved småbørn, fordi deres svedkirtler ikke er helt færdigudviklede endnu.

Voksne kan dog også få varmeknopper, når der produceres meget sved. Det sker typisk i varmt og fugtigt klima, i forbindelse med fysisk aktivitet og ved for tætsiddende tøj.

Hvad er symptomerne på varmeknopper?

Der findes tre typer af varmeknopper. Blokeringen af svedkanalen kan nemlig ligge mere eller mindre dybt, og derfor ser de tre typer meget forskellige ud:

  • Miliaria crystallina: Små, klare, overfladiske blærer. De klør ikke og brister ofte i løbet af et døgn. Denne type ses oftest i løbet af de første 2 uger i et spædbarns liv.

  • Miliaria rubra: Talrige røde knopper, som stikker og prikker. Det er ofte denne type, man som regel forbinder med varmeknopper. Udslættet kommer ofte, når man har været i varme temperaturer i et par dage.

  • Miliaria profunda: Et fast og hudfarvet udslæt, der ligner gåsehud. Det skyldes gentagne udbrud af miliaria rubra, men ses sjældent.

Hvordan behandler man varmeknopper?

Varmeknopper forsvinder som oftest af sig selv, når huden afkøles. Her kan det hjælpe at tage let og løst bomuldstøj på, undgå fysisk aktivitet og opholde sig køligt.

Afkølende bade kan også være en god idé – dog ikke så hyppige bade, at det irriterer huden. I sværere tilfælde kan mild binyrebarkhormon-creme bruges til at dæmpe betændelsen.

Varmeknopper kan desværre godt komme igen, hvis kroppen atter får det varmt.

Opstår der tegn til infektion, vil udslættet ikke gå over, eller bliver kroppen generelt påvirket, bør man søge læge.

Læs mere om andre årsager til udslæt:

Sidst opdateret: 17.02.2016