Annonce

Vitiligo (hvide pletter i huden)

Hvad er vitiligo?

Vitiligo er en autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunforsvar angriber kroppens egne celler. De celler, der bliver angrebet, er kroppens melanocytter. Melanocytter producerer melatonin, som er det protein, der giver den brune farve, efter man har været ude i solen. Man ved endnu ikke, hvorfor kroppens immunforsvar pludselig begynder at angribe melanocytterne.

Hvordan ser vitiligo ud?

Vitiligo kan starte som røde og kløende pletter, der senere bliver hvide eller afblegede pletter i huden. De ses særligt i ansigt, nakke eller hårbund. Pletterne er i niveau med resten af huden og er som regel meget skarpt afgrænset i forhold til den omkringliggende hud.

Er det farligt?

Vitiligo er som udgangspunkt en ufarlig sygdom, og de gener, patienter har, er oftest kosmetiske. Man kan dog have en lidt større risiko for at blive solbrændt i de områder, der er ramt, da man ikke længere kan blive brun der.

Hvordan behandles det?

Sygdommen behandles af praktiserende læger eller hudlæger. Behandlingen er oftest med steroidcreme, som smøres på de ramte områder dagligt i mindst tre måneder. Nogle gange kan lægen vælge at bruge lysterapi, hvor man giver UV-stråling til de ramte områder.

Udsigten til at blive helbredt for vitiligo er som udgangspunkt god, alt efter hvor stort et område af huden er ramt. For de fleste vil sygdommen gå i sig selv igen med den rette behandling.

Sidst opdateret: 28.12.2016

Annonce