Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Prævention

Spørgsmål og svar om prævention

De to sikreste præventionsmidler er p-pillen og kondomerne. P-pillerne har en sikkerhedsprocent på ca. 99 procent hvis de bliver taget som de skal. Kondomerne har en sikkerhedsprocent på cirka 97 procent, også under forudsætning af at de bliver brugt rigtigt. Kondomerne beskytter desuden effektivt mod kønssygdomme også HIV smitte.

Opdateret: 30. Juli 2012

1. Hvad gør jeg når kondomet sprænger?

Da alle godkendte kondomer er testet for fejl og huller, er det ikke tit et kondom sprænger. Statistisk er det mindre end to procent der går i stykker, og kun 1 procent brister efter, at manden har fået sædafgang (udløsning).

Hvis uheldet alligevel skulle være ude, skal du kontakte din læge, så hurtigt som muligt.

En mulighed for at undgå uønsket graviditet er at bruge nødpræventionspillen /fortrydelsespillen. Denne fåes på apoteket i håndkøb. Nødpræventionspillen skal tages snarest muligt efter det ubeskyttede samleje af hensyn til effekten. De virker de bedst hvis de tages indenfor 24 timer. Men helt op til tre døgn, 72 timer, efter er der stadig mulighed for at hindre graviditet.

Hvis der er gået mere end 72 timer siden du har haft ubeskyttet sex, er en anden mulighed at få sat en kobberspiral op i livmoderen. Dette skal gøres inden der er gået 7 dage. Det er en læge der sætter spiralen op. Kobberspiralen hindrer et eventuelt befrugtet æg i at sætte sig fast i livmoderen, og derved undgås graviditet.

Hvis du har haft sex med en der er smittet med HIV, og kondomet sprænger, skal du også kontakte læge så hurtigt som muligt. Det er vigtigt hurtigt at få taget blodprøver, for at finde ud af om du er blevet smittet. Husk kondomer stadigvæk er den bedste beskyttelse mod HIV og andre kønssygdomme.

2. Hvad er årsagen til at kondomer sprænger?

I sjældne tilfælde (sjældnere end 1 procent) kan der være en fejl i fremstillingen af kondomet, der gør at det sprænger. Vær omhyggelig med at få en størrelse kondom der passer til penis. Hvis kondomet er for lille, kan det lettere sprænge. Hvis kondomet er for stort, kan det glide af.

Hvis du bruger glide-creme der er olie-baseret, svækker det kondomet, og det kan sprænges eller blive utæt, da olien kan opløse gummiet. Brug derfor altid vandbaseret glide-creme.

Det er vigtigt at sætte kondomet rigtigt på penis. Det vil sige, at det skal rulles på. Det skal sidde sådan, at kondomet dækker hele penis. Du skal lade lidt plads være ved spidsen af kondomet, så der er plads til sæden. Det er en god ting at øve sig i at rulle et kondom på. Øv dig på dig selv eller på en banan.

3. Hvad gør jeg når jeg glemmer en p-pille?

Hvis du opdager at du har glemt en p-pille i løbet af de følgende 12 timer, skal du skynde dig at tage den, og så blot tage den næste som sædvanlig samme aften. Hvis du har glemt pillen i længere tid, skal du fortsætte med at tage de resterende piller som sædvanligt, men du er da ikke fuldt beskyttet mod graviditet, og skal derfor bruge anden beskyttelse samtidig. Du kan for eksempel bruge kondomer. Du skal bruge ekstra beskyttelse indtil du igen har haft menstruation. Først herefter er p-pillerne sikre igen.

4. Hvilken prævention er sikrest?

De to sikreste præventionsmidler er p-pillen og kondomerne. P-pillerne har en sikkerhedsprocent på ca. 99 procent hvis de bliver taget som de skal. Kondomerne har en sikkerhedsprocent på cirka 97 procent, også under forudsætning af at de bliver brugt rigtigt. Kondomerne beskytter desuden effektivt mod kønssygdomme også HIV smitte.

5. Hvordan udregner jeg min sikre periode?

Ved at måle din temperatur, kan du finde ud af hvornår din sikre periode er. Hvis du altid måler temperaturen på samme måde, for eksempel i endetarmen, om morgenen inden du står ud af sengen, kan du se at der midt i perioden mellem dine blødninger kommer nogle dage, hvor din temperatur stiger cirka en halv grad. Denne temperaturstigning er tegn på at du har ægløsning og kan blive gravid. Perioden udenfor temperaturstigningen er altså din sikre periode. Mens du har menstruation bliver du heller ikke gravid selv om du har sex.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.