Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Seksualitet

5 hyppige årsager til smerter ved samleje

Mange kvinder døjer med smerter under sex. Dette kan der være flere årsager til. Læs med her og bliv klogere på 5 årsager, der kan være grund til smerterne.

Opdateret: 13. April 2023

Omkring hver femte kvinde har seksuelle problemer, hvor smerter ved samleje er største årsag. Her kan du læse om nogle af de mest udbredte årsager til smerterne, og hvad du kan gøre ved dem.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
                    Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark".
                        Den indgår i nyhedsbrevet 
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Når samleje er smertefuldt, kan det føre til, at du helt undgår sex. Hvis du ikke får gjort noget ved det, kan sexlivet gå helt i stå. Nogle parforhold kan holde til det, mens andre parforhold går i stykker.

Nyt & Sundt har talt med en hospitalsansat gynækolog og en privatpraktiserende gynækolog om de mest udbredte årsager til smerter ved samleje. Anette Tønnes Pedersen er ph.d., speciallæge i gynækologi og obstetrik og overlæge på Gynækologisk Afdeling på Rigshospitalet. Christina Damsted Petersen er ph.d., privatpraktiserende speciallæge i gynækologi og obstetrik.

En undersøgelse fra 2022* har vist, at omkring hver femte kvinde har problemer med sexlivet, hvor smerter ved samleje er den hyppigste årsag. Men de to gynækologer mener, at der er store mørketal i forhold til, hvor mange kvinder der har smerter under samleje, fordi det må antages, at mange kvinder affinder sig med et liv uden sex og ikke søger behandling.

  • Hvis du har smerter ved samleje, skal du søge læge eller få en henvisning til en gynækolog, så du kan få gjort noget ved det. Du skal ikke finde dig i at have smerter ved samleje, for det kan ofte behandles, siger Anette Tønnes Pedersen.

Her er de to gynækologers bud på 5 af de mest udbredte årsager til, at du kan få smerter under samleje:

1. Tørre slimhinder i skeden

Tørhed i skeden kan opleves som sviende og kløende slimhinder. Ved samleje kan det føles som sandpapir i skeden. De tørre slimhinder kan skyldes hormonelle forandringer, typisk på grund af overgangsalder, hvor produktionen af det kvindelige kønshormon østrogen er svingende for til sidst at ophøre.

De tørre slimhinder kan dog også skyldes hormonelle forandringer på grund af graviditet eller amning. Desuden kan P-piller være årsag, fordi de sætter kroppens egen produktion af østrogener i stå og indeholder kunstige østrogener, der påvirker slimhinderne på en anden måde end naturlige østrogener.

  • Østrogen er med til at vedligeholde slimhinderne i skeden, så de er elastiske. Hormonet sørger også for, at kirtelvævet udskiller sekret i skede og livmoderhals, som er med til at holde skeden ren, og som fungerer som smøremiddel. Når østrogen mangler, kan du få tørre slimhinder i skeden. Det er dog forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor meget man er plaget af tørre slimhinder, siger Anette Tønnes Pedersen.

Behandling

Plager ved samleje forårsaget af tørre slimhinder kan mindskes ved at bruge glidecreme, der kan fås på apoteket eller nettet. Hyppig sex er godt for slimhinderne. Sex holder dem elastiske og er med til at stimulere dannelsen af sekret. Mange kvinder har gavn af lokalt tilskud af østrogen i form af stikpiller eller en østrogenring. Nogle kvinder bruger det livslangt. Ifølge Anette Tønnes Pedersen er der ikke øget risiko for cancer ved brug af lokalt tilskud af østrogen.

2. Muskelspændinger

Ligesom du kan have muskelspændinger (myoser) i f.eks. nakke og skuldre, kan du også have det i bækkenbunden. Ifølge Anette Tønnes Pedersen tænker mange kvinder ikke over, at deres smerter ved samleje kan skyldes muskelspændinger, fordi de ikke er bevidste om, at vi også har muskler i underlivet.

Muskelspændinger kan vise sig som overspændte og ømme muskler ved skedens indgang og/eller dybere inde i skeden. Hvis de sidder ved indgangen til skeden, kan indtrængning under sex være smertefuldt.

Smerter dybere inde kan f.eks. skyldes ømhed i den muskelgruppe, der populært kaldes ’mørbraden’, som består af to store muskler i bækkenet, der sidder fast på forsiden af lænderyggen og går skråt ned gennem bækkenet til lårets inderside. Mørbraden får ryggen til at svaje eller hoften til at bøje og balancerer kroppen i forhold til benene.

Smerter fra ’mørbraden’ mærkes typisk kun i den ene side i mave/lyske-regionen. Disse smerter kan opleves konstant eller som jag, der særligt forekommer ved dybe stød under samlejet. Men de kan også opstå efter samlejet, hvis du har spændt meget i musklerne under samlejet.

Behandling

Afspændingsøvelser kan hjælpe. Du kan få gode øvelser af fysioterapeuter, som har speciale i kvinder med smerter i underlivet.

  • For at afspændingsøvelserne hjælper, kræver det, at du laver øvelserne i en periode på en måned eller to, siger Anette Tønnes Pedersen.

Det er også vigtigt at finde årsagen til muskelspændingerne, så de ikke kommer igen.

  • Der kan være mange årsager til, at man spænder i musklerne, f.eks. stress, bekymringer eller andre psykiske belastninger i livet. Der kan også være fysiske årsager – hvis du har smerter et andet sted i kroppen, kan du ubevidst også komme til at spænde op i musklerne i underlivet, siger Anette Tønnes Pedersen.

3. Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en autoimmun hudsygdom. Den rammer slimhinderne ved skedeåbningen på de ydre og indre kønslæber. Sygdommen giver symptomer som rifter og kløe, der kan føre til smerter i hudens overflade ved samleje. Huden bliver stram og uelastisk, og der kan opstå sammenvoksninger, der også gør samleje smertefuldt. I værste fald kan hudsygdommen få de små kønslæber til at skrumpe så meget, at de forsvinder.

Du kan få sygdommen i alle aldre, men mange kvinder får diagnosen ved overgangsalderen, hvor slimhinderne bliver tynde på grund af mangel på østrogen. Det er meget sjældent, at lichen sclerosus er arveligt.

  • Lichen sclerosus er en af de meste udbredte hudsygdomme, som gynækologer ser. Af og til forveksles sygdommen med svamp men opdages, når gentagne behandlinger mod svamp ikke hjælper, siger Christina Damsted Petersen.

Behandling

  • Ved at behandle med creme, der indeholder binyrebarkhormon, bliver huden mere elastisk og blød. Det får ikke hudsygdommen til at gå væk, men dæmper symptomerne. Binyrebarkhormon-creme dæmper hudsygdommens evne til at lave inflammation og forhindrer udvikling af cancer i huden på grund af lichen sclerosus. Omkring 4 % af kvinder med lichen sclerosus kan udvikle hudcancer som følge af hudsygdommen, siger Christina Damsted Petersen, der anbefaler, at du også begynder at bruge fedtcreme for at give huden en barriere til at modstå infektion og ydre skader, når symptomerne er dæmpet med binyrebarkhormoncreme.

4. Endometriose

Endometriose er en kronisk tilstand, hvor livmoderslimhindevæv også sidder uden for livmoderen. Vævet kan sidde i æggelederne, på æggestokkene, bughinden, tarme eller urinblæren. Meget sjældent kan endometriose også findes andre steder i kroppen.

Livmoderslimhindevævet kan lave cyster i æggestokkene med gammelt blodigt indhold, der kaldes ’chokoladecyster’ på grund af det brune indhold.

Endometriose giver typisk smerter under menstruation, ved samleje og nogle gange også ved afføring. Man kan have kroniske underlivssmerter, hvor smerter ved samleje kun er en del af det. Om du har smerter under samleje afhænger af, hvor livmoderslimhindevævet sidder, hvor længe du har haft det, og hvor udbredt det er.

  • Især hvis du har endometriose mellem livmoder og endetarm, hvor det ofte findes, og hvis du har haft det i længere tid, går vævet hen og bliver aragtigt. Arvævet kan danne knuder, der er ømme. Det kan give dyb og kraftig smerte ved samleje, når penis rammer i en bestemt vinkel og dybde, siger Anette Tønnes Pedersen.

Det antages, at 10-15 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder har det i en eller anden grad. Nogle kvinder har kun beskedne symptomer, som der ikke skal gøres noget ved. Det kan være arveligt, men lægerne ved ikke nok om, hvorfor sygdommen opstår.

Behandling

Effektiv behandling er hormonspiral eller p-piller, der gør, at endometriose vævet bliver mindre, så du får færre smerter.

  • Operation kan også i nogle tilfælde komme på tale. Her kan lægerne fjerne noget af vævet, for at du kan komme af med smerter. Men der er ingen garanti for, at du bliver smertefri ved operation – det sker ofte, men ikke altid, siger Anette Tønnes Pedersen.

Efter overgangsalderen, hvor produktionen af østrogen er ophørt, bliver de fleste kvinder symptomfrie.

5. Vulvodyni

Vulvodyni er en smertetilstand, hvor det gør ondt, når man rører ved skedeåbningen. Det opleves som en stikkende, brændende eller sviende smerte. For at få diagnosen skal du have haft smerter i mindst 3-6 måneder, uden at der findes en forklaring på smerterne.

  • I dag ved lægerne, at sygdommen kan skyldes flere ting. Årsagen til smerterne er forskellig fra kvinde til kvinde. Nogle gange er årsagen en overspændt bækkenbund, andre gange overgangsalder. Det kan også skyldes nedsat lyst til sex, men kvinden oplever det som en seksuel smerte. Nogle gange er hun ikke klar over, at hun har nedsat sexlyst – hun har måske ufrivillige spændinger i bækkenbunden, en nedsat evne til at blive ophidset, er utilfreds med sin krop, sit seksuelle selvbillede, hendes partner eller evnen til at blive fugtig i skeden. Det giver sig så udtryk som smerte under sex, siger Christina Damsted Petersen.

Behandling

Tidligere havde lægerne stort fokus på at behandle slimhinderne for at fjerne smerterne. De brugte botox, binyrebarkhormoncremer, smertestillende indsprøjtninger og piller osv.

  • I løbet af de sidste 5-10 år har lægerne fundet ud af, at det ikke har ønsket effekt, så de fokuserer i dag på at finde de underliggende årsager. Det betyder, at kvinder i stedet bliver henvist til fysioterapeut for at få behandlet en overspændt bækkenbund, hvis det er årsag. Hvis årsagen er psykologisk, kan de blive henvist til psykoterapi. Hvis den er seksuel, kan de henvises til behandling hos en sexolog.

Kilde: https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-022-02348-x


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.