Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Søvn

Træthed: årsager og løsninger

Alle mennesker er trætte nu og da, og den hyppigste årsag er naturligvis manglende søvn. Der kan dog også være tale om træthed på grund af diverse sygdomme. Her vil man ofte opleve, at man enten pludseligt eller gradvist får behov for mere og mere søvn, og at man i de vågne timer er uoplagt.


Opdateret: 23. Juli 2003

Hvad er træthed og hvorfor bliver man træt?

Træthed er særdeles svært at definere som begreb, da alle mennesker har hver deres opfattelse af, hvad det vil sige at være træt. Alle mennesker er trætte nu og da, og den hyppigste årsag er naturligvis manglende søvn. Derudover skyldes træthed ofte at man bruger kroppen mere, end man plejer at gøre. Øget fysisk udfoldelse kræver langsom tilvænning, hvilket mange glemmer.

Der kan dog også være tale om træthed på grund af diverse sygdomme. Her vil man ofte opleve, at man enten pludseligt eller gradvist får behov for mere og mere søvn, og at man i de vågne timer er uoplagt.

Træthed er også almindeligt, hvis man går og har det skidt og er småtrist eller ked af det.

Hvor meget søvn har man brug for?

Søvnbehovet falder sædvanligvis igennem hele livet og varierer meget fra den ene til den anden.

Små børn har ofte brug for meget søvn. I de første år kan søvnbehovet således ofte være helt op til 14 til 16 timer. Behovet aftager langsomt op igennem barndommen, men de fleste skolebørn har brug for mindst 10 til 12 timers søvn for at være oplagte i dagtimerne.

Man gør børnene en bjørnetjeneste ved at lade dem sidde oppe længe om aftenen for så at skulle hive dem ud af sengen næste dag. En god, lang og uafbrudt søvn synes at have en gavnlig effekt både på koncentrationsevnen og på børnenes immunforsvar mod diverse sygdomme.

I voksenalderen har de fleste brug for mindst seks til otte timers søvn, men også her er der store forskelle fra den ene til den anden. Ældre mennesker kan ofte klare sig med endnu mindre søvn.

Hvad kan træthed skyldes?

Her er en liste over de hyppigste og vigtigste sygdomme som kan være årsager til træthed

 • Blodmangel på grund af jernmangel ses hyppigst hos kvinder som menstruerer, da menstruationen gør, at man hver måned taber blod og dermed jern. Herved stiger behovet for jern i kosten.

 • Andre årsager til jernmangel er graviditet

 • Jern-fattig kost

 • Forskellige tyndtarmssygdomme, der bevirker en generelt nedsat næringsoptagelse for eksempel gluten-intolerans (cøliaki), eller Crohns sygdom . Men det er sjældne årsager.

Jernmangel uden nogen forklaring skal altid undersøges af en læge! Årsagen kan være små sår i tarmen på grund af polypper eller kræft . Blodmanglen kan også skyldes mangel på folinsyre eller vitamin B12

Infektioner kan give træthed

Det er helt normalt, at man er træt ved forskellige infektionssygdomme. For eksempel er man efter influenza træt i et par uger. Nogle sygdomme gør, at man kan blive meget træt: Nogle af dem er :

Depressioner kan vise sig ved træthed

Det er almindeligt at være træt, hvis man er nedslået eller går gennem en følelsesmæssigt hård periode i livet.

 • Trætheden kan være en del af en sorg-krise reaktion .

 • Rigtige depressioner kan dog også vise sig ved stærk træthed.

 • Man skal specielt lægge mærke til, om trætheden altid kommer om vinteren, da den så kan være tegn på en vinterdepression , der i dag kan behandles effektivt.

Kræftsygdomme

De fleste former for kræft giver i en eller anden grad træthed. Det er derfor særdeles vigtigt, at man søger læge, hvis man i en periode oplever træthed, som man ikke kan finde nogen grund til.

 • Kræft  følges også af appetitløshed og vægttab.
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Stofskiftet

 • Ved for lavt stofskifte vil træthed og behovet for ekstra søvn ofte være meget udtalt. Har man mistanke om, at stofskiftet måske er for lavt, er det vigtigt at blive undersøgt af en læge, da der i dag findes en god, effektiv og billig medicin til behandling af sygdommen.

 • For højt stofskifte kan paradoksalt nok også vise sig ved træthed. Her vil man ikke kunne finde ro til at sove, pulsen er ofte høj og man føler sig ofte træt og uoplagt. Også her findes der gode behandlingsmuligheder.

Sukkersyge eller Diabetes

Træthed kan også være et symptom på sukkersyge. Diabetes skal diagnosticeres og behandles for at undgå forværring. Diagnosen kan stilles ved en simpel blodprøve, og behandlingen kan i dag i langt højere grad end tidligere tilpasses den enkeltes behov, således at ændringerne i ens liv bliver så små som muligt.

 • Sukkersyge har andre symptomer såsom tørst og hyppige vandladninger

Andre årsager

Der findes herudover en lang række mere eller mindre hyppige tilstande, der også er karakteriseret ved træthed.

Kronisk trætheds-syndrom er blandt disse, og er en tilstand med uforklarlig udtalt træthed. Der findes ingen test, der med sikkerhed kan fastslå om man har kronisk trætheds-syndrom. I stedet bruger man en såkaldt udelukkelsesdiagnose, hvilket betyder, at man skal have udelukket alle andre årsager til trætheden.

Hvad kan man selv gøre?

Det, du selv kan gøre for at afhjælpe din træthed er først og fremmest at sørge for at leve sundt. Det vil sige at spise fornuftig kost, og at få motion og søvn.

Vitaminer og mineraler er nødvendige i mange processer i din krop, og din kost skal være ordentlig for at din krop kan fungere optimalt. Ved de fleste vitaminer og så videre er det ikke svært af få dækket sit behov, hvis man spiser en ordentlig, passende og ikke for fed kost , som svarer til de almindelige kostråd.

Man kan faktisk godt føle megen træthed, når man ikke rører sig så meget. Det er måske besværligt at bryde mønsteret, hvis man slet ikke er vant til at røre sig, men prøv at gå lange ture, hvor du også får frisk luft. Det bedste er at finde en form for motion, hvor man får rørt hele kroppen igennem, for eksempel de muskler, som du måske sidder og spænder i løbet af dagen.

Hvad skal man gøre hvis man mener, at trætheden er blevet et problem?

Find ud af, om trætheden skyldes mangel på søvn .

Hvis dette er udelukket, og trætheden har stået på i mere end 3 til 4 uger, kan det være en god ide at overveje, om det skulle være en af de beskrevne grunde til trætheden.

Fortsætter trætheden, så kontakt lægen med henblik på en samtale og eventuelt en undersøgelse, specielt hvis du har andre symptomer såsom

 • nattesved

 • blege slimhinder

 • blod i afføringen

 • hævede lymfeknuder

 • udtalt tørst eller andre symptomer, som er kommet til i den sidste tid.

Her skal du ikke sidde symptomerne overhørig, men sørge for at fortælle lægen, hvad det er, du mærker.

Det kan være alvorligt, men det kan også være, at årsagen er nem at afhjælpe med lægens hjælp.

Liste over årsager til træthed


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.