Annonce

Kender du symptomerne på helvedesild?

Hvis man har haft skoldkopper, er der en risiko for, at man i løbet af sit liv vil blive ramt af det smertefulde hududslæt helvedesild. Faktisk får op mod en fjerdedel af danskerne i løbet af deres liv sygdommen. Her kan du læse, hvilke symptomer man skal holde øje med.

Når forløbet med skoldkopper er overstået, vil der stadig være skoldkoppevirus i kroppen. Virussen ’sover’ i nogle af kroppens nervebaner, og hvis immunsystemet på et tidspunkt svækkes, kan virussen genaktiveres og give helvedesild. Efter 50-års alderen stiger risikoen for helvedesild. Der er øget risko, hvis man har nedsat immunforsvar - enten på grund af sygdom eller særlige medicinske behandlinger.

Symptomer på helvedesild

De første symptomer er typisk let feber, hovedpine, træthed og en følelse af at være sløj. Man kan også opleve hævede lymfeknuder. Til at begynde med kan man ikke se noget udslæt, men man kan opleve en sviende eller brændende fornemmelse i huden.

Nogle dage efter de første symptomer får man typisk et rødt udslæt med små blærer på et afgrænset område af huden. Blærerne bliver med tiden til sår med sårskorper, der falder af efter to til tre uger.

Hvis man er så uheldig at have fået helvedesild, kan man opleve borende, brændende eller konstante smerter i det område, der er ramt. Det er typisk for helvedesild, at symptomerne kun findes på den ene side af kroppen eller ansigtet, da virussen vandrer langs nervebanerne. Nervebaner stammer altid fra rygraden og forløber ud til enten den ene eller den anden side af kroppen.

Er helvedesild farligt?

Helvedesild er ikke farligt, men kan være ganske ubehageligt. Man skal dog være særlig opmærksom og kontakte sin læge, hvis man oplever symptomer i eller omkring øjet, da det kan gå ud over synet.

Cirka 10 % oplever at få vedvarende smerter efter at have haft helvedesild. Smerterne kan dog forsvinde igen, selvom der kan gå lang tid.

Kan man behandle helvedesild?

Ved lettere tilfælde af helvedesild behandler man med smertestillende håndkøbsmedicin. I nogle tilfælde vil man blive tilbudt en antivirus-behandling, der kan dæmpe udbruddet. Det gælder for eksempel, hvis øjet er ramt, eller hvis man har et nedsat immunforsvar. Sådan en behandling skal i gang 48-72 timer efter de første symptomer.

Der findes også en vaccine, der er godkendt til personer over 50 år.

Læs mere om helvedesild HER.

Annonce