Annonce

Påsætning af pose - 1 dels system

Pleje af kolostomi - poseskift

Poseskift bliver efter en stomi-operation en helt fast del af den nye hverdag. Der findes mange forskellige systemer og udformininger på markedet, så det er vigtigt, at du finder lige præcis det system, der passe bedst til dig. Artiklen her viser dig en række billeder af, hvordan du skifter pose med et 1 dels system, der anvendes af mange kolostomi-opererede.


Annonce (læs videre nedenfor)

Tag klæberen og posen af

Den brugte pose aftages langsomt og fjernes forsigtigt fra huden ved at løsne klæberen ved det lille aftagningsøre. Træk/rul klæberen forsigtig af ved samtidig at holde igen på huden med den anden hånd. Der holdes igen på huden hele vejen ned, til klæberen slipper huden helt.Rengør huden

Rengør huden omkring stomien med lunkent vand og bløde materialer. Huden skal være helt ren og tør, inden klæberen påsættes. Eventuelle klæberester kan blive siddende. Brug aldrig rensemidler eller lignende. Kun klæbefjerner specialudviklet til hud må bruges.Annonce (læs videre nedenfor)

Fjern hårvækst

Eventuel hårvækst klippes af eller fjernes med ladyshaver/barbermaskine. Brug aldrig skraber! Hårvækst skal fjernes, fordi afrivning af hår kan medføre betændelse i hårsækkene under klæberen.Tilpas hulstørrelse

Når du skal tilpasse hulstørrelsen, kan du bruge en stomi-måleguide, en papskabelon eller en lineal. Mål stomiens størrelse, og aftegn målene på klæberens bagsidefolie.

Vær opmærksom på, at stomiens størrelse og form kan ændre sig, afhængig af den kropsstilling du indtager. Det anbefales, at du måler stomien, når den er størst. Det vil ofte være, når du sidder ned.


Klip posen til - brug en stomisaks

Klip hullet med en buet saks. Følg klippeguiden på klæberen, eller det mål du har aftegnet på bagsidefolien. Stregen, som du klipper efter, skal klippes helt af.

For at undgå lækage og hudproblemer er det meget vigtigt, at hullet passer perfekt til huden omkring stomien. Som hovedregel skal der altid kunne ses 1-2 mm hud mellem klæbekant og stomien hele vejen rundt.


Klargør den ny pose til påsætning

Aftag beskyttelsesfolien. Placér tommelfingeren på aftagningsøret (på den klæbende del), og træk i afmærkning på beskyttelsesfolien med den anden hånd.

Påsæt den ny pose

Påsæt klæberen på huden omkring stomien. Placér produktet helt nøjagtigt, så klæberen kun klæber på huden og ikke på stomiens slimhinde. En klæber kan ikke hæfte på noget, der er fugtigt.


Tryk klæberen til hudens

Tryk klæberen godt fast på huden hele vejen rundt, især inde omkring stomien. Lad en finger løbe hele vejen rundt om stomien med et fast tryk. Det er vigtigt, at klæberen får en sikker vedhæftning til huden.

Læs mere om STOMI

Sidst opdateret: 11.08.2009

Annonce