Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Stomi

Typer af stomiposer

Stomiposer. Oversigt over typer af stomiposer, herunder flade, konvekse poser samt endelte og todelte poser.

Opdateret: 16. Maj 2019

Hvilke typer stomiposer findes der?

Istockphoto

Stomiprodukter har gennem årene gennemgået en stor udvikling. De produkter, der er på markedet i dag, tillader huden at ånde. De forskellige stomiklæbere indeholder stort set de samme indholdsstoffer, om end sammensætningen af indholdsstofferne varierer alt efter producent og det enkelte produkts evne til at modstå afføring eller urin.Stomiprodukter kan inddeles i flade, konvekse og konkave produkter.

Læs om hvordan du vælger den rigtige stomipose

Flade stomiprodukter

Du kan få flade stomiprodukter som endelt produkt, hvor klæberen er en integreret del af stomiposen, samt som et todelt produkt der består af en klæbende basisplade og en separat stomipose.

Endelte produkter

Endelte stomiprodukter findes som lukkede, tømbare stomiposer og tømbare stomiposer med udløbsventil. Alle findes i flere forskellige størrelser.

Den lukkede stomipose

Den lukkede stomipose bruger man til kolostomier, når afføringen er formet til en fast masse. Klæberen på den lukkede stomipose klæber sikkert til huden, men ikke kraftigere end huden kan klare, at den skiftes op til tre gange dagligt.

Den tømbare stomipose

Den tømbare stomipose bruger man til stomier, hvor afføringen veksler i konsistens, og hvor der en eller flere gange dagligt er behov for at tømme stomiposen. Klæberen på den tømbare stomipose klæber kraftigere til huden end den lukkede pose. Dog ikke kraftigere end huden kan tåle, at den skiftes en til to gange dagligt. De fleste tømbare stomiposer har i dag en integreret lukkemekanisme. Hvis afføringen overvejende er vandtynd, så kan man få stomiposer med udløbsventil. På denne stomipose er det muligt at koble en opsamlingspose, så nattesøvnen ikke bliver afbrudt, fordi stomiposen skal tømmes.

Tømbar stomipose med tilbageløbsventil og udløbsventil

Tømbar stomipose med tilbageløbsventil og udløbsventil bruger man til urostomier. Tilbageløbsventilen forhindrer, at der sker tilbageløb af urin til stomien. Udløbsventilen sikrer, at posen løbende kan tømmes samt muligheden for, at den kan kobles til en ben- eller sengepose, når man ønsker ekstra volumen.

De fleste, der bruger den endelte stomipose, ønsker typisk at tilse huden ved hvert skift eller har behov for en meget fleksibel klæber. Når den endelte stomipose sættes på, er det vigtigt at sikre, at der ikke er nogen folder i klæbefladen, fordi selv de mindste folder kan forårsage lækage. Det kræver derfor lidt træning at bruge en endelt stomipose.

Fordele ved endelte stomiprodukter:

  • Fylder mindre under tøjet.
  • Følger hudens folder, hvilket er en fordel, hvis stomien sidder tæt på navle, operationsar eller hoften.
  • Let og hurtig at skifte.
  • Huden omkring stomien gøres ren ved hvert skift.
  • Kan skiftes uden hårdt tryk på maven.

Ulemperne ved endelte stomiprodukter:

  • Huden belastes, fordi klæberen fjernes ved hvert skift.
  • Kræver lidt øvelse at håndtere.

Todelte produkter

De todelte produkter består af en klæbende basisplade og en separat pose. Posen kobles på basispladen ved hjælp af en klæbeflange eller en særlig koblingsring. Poserne, der kobles på basispladen, kan man få i forskellige størrelser. Indholdsstofferne i klæberen er sammensat, så den kan sidde på huden i 2-3 dage. Der er individuelle forskelle i, hvor modstandsdygtig den enkelte klæber er overfor urin, enzym og syreholdig afføring.

Du kan vælge at klare en del af stomiplejen selv og få hjælp til det, der er vanskeligt at håndtere. Det er let for andre at hjælpe med stomiplejen. Det kræver ofte teknik at lære at koble basisplade og stomipose sammen.

Fordelene ved det todelte stomiprodukt:

  • Er skånsom for huden, fordi basispladen ikke skiftes, hver gang posen skiftes.
  • Det er let at skifte stomipose efter behov
  • Let at se om klæberen er opløst
  • Stomien kan ses mens basispladen sættes på
  • God løsning ved problemer med stomi og hud
  • Let at styre på plads pga. pladens stivhed
  • Stomiplejen kan læres i etaper

Ulemperne ved en todelt stomibandage:

  • Systemet fylder mere på maven
  • Systemet kan virke stift på koblingsringen
  • Det kan være smertefuldt at trykke posen på plads
  • Posen kan være svær at trykke fast

Konvekse stomiprodukter

Et konvekst stomiprodukt har en klæber, der er skålformet/konkav, som skal understøtte en stomi, der f.eks. er skæv, indtrukket, i hudniveau, ved hudfolder, rynker og ar, eller hvis stomien varierer i længden, eller hvis der er tendens til lækage.

Konvekse stomiprodukter findes i forskellige dybder og hårdheder. Materialet, som de enkelte producenter anvender som skål, er forskelligt. Det er derfor forskelligt, hvor hårdt det enkelte konvekse produkt er i brug.

Klæberen indeholder ofte de samme stoffer som de endelte og todelte produkter med individuelle forskelle. Den skålformede del af klæberen skal sidde så tæt på roden af stomien som muligt, for at stomien skubbes ind i posen, hvorved der skabes en bedre forsegling mellem huden og klæberen.Hullet i stomipladen bør derfor ligge så tæt på stomidiameteren som muligt.Såvel endelte som todelte konvekse stomiprodukter har bælteører, der gør det muligt at anvende et bælte for at understøtte den konvekse klæber.Trykket fra skålen i klæberen kan, afhængig af den konvekse skåls dybde, medføre, at huden rundt om stomiens rod bliver rød. Hvis man anvender de dybeste konvekse stomiprodukter forkert eller uden omtanke, kan der opstå et tryksår på huden.

De konvekse produkter findes i lukkede poser, tømbare poser og tømbare poser med udløbsventil samt forskellige volumenstørrelser.

Endelte konvekse stomiprodukter

Der findes tre typer af endelte konvekse stomiprodukter:

Blød konvex:

Fælles for denne gruppe er, at klæberen er skålformet, men samtidig så blød, at den kan klappes sammen på midten, hvilket gør den meget fleksibel. Den lægger et skånsomt tryk tæt på stomien.

Konvex light:

Fælles for denne gruppe er, at der er indbygget en blød konveks skål, der gør den velegnet at anvende til fordybninger omkring stomien og til den skæve stomi, der behøver lidt støtte. Dybden på skålen varierer alt efter producent.

Konvex dyb:

Fælles for denne gruppe er, at det er den dybeste konvekse skål, der er på markedet. Skåldybden og hårdheden på den konvekse skål varierer alt efter producent. Den giver et konstant tryk på huden omkring stomien. Hvis man anvender produktet forkert, kan der opstå tryksår.

Todelte konvekse stomiprodukter

Der findes to typer af konvekse basisplader, konvex light og konvex dyb, der begge har samme funktion som de tilsvarende endelte konvekse stomiprodukter.

Klæberegenskaberne varierer, alt efter hvordan producenten har sammensat og behandlet klæberen. Nogle klæbere vil være meget modstandsdygtige overfor urin og afføring, samtidig med at de klæber hårdt til huden, hvilket gør det muligt at bære dem i flere dage.

Der findes todelte konvekse basisplader med klæbeflange og koblingsring. Poserne, der anvendes til den konvekse basisplade, er den samme, som bliver brugt til den flade basisplade med klæbeflange eller koblingsring.

Konkave stomiprodukter

Det er vanskeligt at finde stomiprodukter, der passer til brok og buler. De konkave stomiprodukter har en buet pasform, der sikrer en meget god tilpasning til huden og omfavner bulen, uden at der opstår fuger og folder i klæberen.

Endelt konkav stomiprodukt

Endelte konkave stomiprodukter findes som lukkede, tømbare stomiposer og tømbare stomiposer med udløbsventil. Stomitypen er bestemmende for, hvilken pose type der vælges. Se under endelte stomiprodukter.

Todelte konkave stomiprodukter

De todelte konkave produkter består af en klæbende basisplade, der har en buet pasform og en separat pose.Poserne, der anvendes til den konkave basisplade er den samme, der bliver brugt til den flade og konvekse basisplade med koblingsring.

Hvordan vurderer man stomiklæberen?

En vurdering af den brugte stomibandages klæber giver et billede af, om stomibandagen bliver skiftet rettidigt, eller om der er behov for en justering. Klæberen ændrer farve (bliver mere hvidlig eller lysere brun) i takt med at den bliver opløst. En klæber, bør ikke ændre farve mere end ½ cm omkring roden af stomien, før den skiftes.Kløe, svie eller smerter er ofte tegn på, at afføring eller urin har opløst klæberen, således at urin eller afføring har kontakt med huden.

Det er en god ide at vurdere bagsiden af den brugte stomibandage med henblik på, hvor opløst klæberen er ved roden af stomien.Hvis der ingen klæbemasse er tilbage, dvs. at der kan ses en tynd, klar film uden klæber, så har basispladen siddet på huden for længe. Afføring bagpå den brugte klæber, kan fortælle noget om, hvor der opstår lækage, og hvorvidt klæberen har sluttet helt tæt omkring roden af stomien. Hullet i stomiposen må gerne være 1-2 mm større end selve stomidiameteren, fordi tarmen ofte ændrer facon og størrelse, når den fungerer.

Hvordan tilpasser man hullet i stomibandagen?

Det er muligt at få både endelte stomiposer og basisplader, der har opklipbar klæber, forudstanset hul eller modellerbart hul.

Opklipbar stomiklæber

I stomiklæberen er der et starterhul. På papiret, der dækker klæberen, er der tegnet en skabelon, der angiver stomidiameteren for hver 5 millimeter. For at kende den rigtige diameter måler man stomien vandret og lodret.

Forudstanset hul

Producenterne tilbyder stomiklæbere, der på forhånd er udstanset til stomier i bestemte størrelser. Stomien skal være helt rund for at denne løsning er en mulighed.

Modellerbar klæber

Centrum af klæberen skal ikke klippes op, men modelleres op med fingrene, så den passer til stomien. Denne type klæber er meget fleksibel og elastisk, hvilket får den til at slutte tæt omkring stomien. Materialet i klæberen absorberer fugt, svulmer op og danner på den måde en blød rullekrave omkring stomien.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan slipper luften ud af posen?

Stomiprodukterne til kolostomier og ileostomier har i dag indbygget et kulfilter. Det sidder typisk opadtil på posen. Den luft, der kommer ud af stomien, vil stige til vejrs for at sive ud af kulfiltereret. Kul neutraliserer lugten fra de bakterier, tarmen danner som et led i fordøjelsen.

De enkelte producenters kulfiltre er forskellige. Nogle vil opleve, at kulfilteret fungerer så godt, at der dannes vakuum i stomiposen, hvilket resulterer i, at afføringen bliver liggende i toppen af stomiposen. Her kan det hjælpe at blokere kulfilteret med et af de små klistermærker, der følger med i æsken med poser.

Mennesker er forskellige i forhold til, hvor meget luft tarmen danner. Den enkelte må derfor afprøve forskellige stomiposer for at finde frem til det kulfilter, der fungerer bedst for personen. Hos nogle producenter er der forskel på kulfilteret på en tømbar og en lukket stomipose, fordi konsistensen på afføringen stiller forskellige krav til kulfilteret.

Vil du vide mere?

Der er udviklet tibehørsprodukter, som kan hjælpe til at forhindre lækage og hudirritation.

Her kan du læse mere om tilbehør til stomi

Har du brug for råd og vejledning om de forskellige produkter, er der hjælp at hente hos de grossister, der sælger stomiprodukter til din kommune, samt hos de enkelte producenter.

Stomiambulatorierne og de sygeplejersker i kommunen, der har stomipleje som deres ansvarsområde, kan hjælpe med at vurdere, om det fortsat er den bedst egnede stomibandage, du har, samt med at vælge eventuelle tilbehørsprodukter.

Tanker og følelser efter en stomioperation

Påsætning af pose - endelt

10 ofte stillede spørgsmål om stomi

Interview: "Det værste var tabuet"

SE OVERSIGT OVER ALLE ARTIKLER OM STOMI


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons