Mine 2 døtre på 9 og 11 har kighoste. Den yngste podet og fundet positiv. Jeg arb. som sygeplejerske på Sammedagskirurgisk Afd., hvor vi har pt. ned til 1 års-alderen. På min chefs foranledning blev jeg podet og er også positiv for kighostebakterier. Jeg er derfor sygemeldt pga. smittefaren. Fraset ganske lette forkølelsessymptomer har jeg ingen symptomer. Egen læge ordinerede abboticinkur på 10 dage. Hvornår mener I, jeg skal podes igen, for at man kan stole på, at jeg ikke længere er smittefarlig?
Kighoste er en sygdom, der kan opdeles i to faser: Første fase, hvor man er forkølet. Herefter anden fase præget af hoste med kraftige hosteanfald efterfulgt af kigende lyd, mens luften trækkes ned i lungerne igen. Personer, som er vaccineret mod kighoste, kan godt få sygdommen, men her vil forløbet sædvanligvis være lettere. Da du kun har haft lette forkølelsessymptomer, er du formentlig sat i behandling meget tidligt i sygdomsforløbet.
Kighoste kan behandles med erytromycin (f.eks. Abboticin), her gives eller azithromycin (Zitromax). Ved behandling med erytromycin anbefales normalt en 14 dages kur og ved behandling med azithromycin 5 dages behandling. Hvis behandlingen gives i kortere tid, er der større risiko for at sygdommen kommer igen (recidiv). Efter endt behandling regnes personen for smittefri, men allerede efter 5 dages kur vil de fleste være smittefri. Under normale omstændigheder foretages ikke kontrol-podning, men man kan overveje at gøre det i særlige tilfælde. Det bør da foregå efter endt behandling.
Hanne Korsholm, speciallæge i almen medicin.