Ved en synstest måles øjets synsstyrke – det vil sige, hvor godt øjet ser. Hos børn vil man desuden lave en brillestyrkemåling, fordi børn kan skjule brillebehov rigtig længe. Et barn kender kun verden, som det selv oplever den. Hvis barnet altid har oplevet en sløret verden, fordi det har trængt til briller i lang tid, så kan barnet ikke vide, at verden faktisk består af mange detaljer.
Synsstyrkemåling hos børn
Man måler synsstyrken ved hjælp af en synstavle.
Ved en synstest måles øjets opløsningsevne. Det betyder,at man måler hvor små objekter øjet er i stand til at skelne fra hinanden og se som to objekter i stedet for et. Man kan sammenligne synsstyrken med antallet af pixels i et kamera. Jo flere pixels, jo skarpere billede og jo flere detaljer kan man se.
Har man en normal synsstyrke, kan man på 100 meters afstand skelne objekter, der er adskilt med 3 centimer. Hvis man har en synsstyrke, der er halvdelen af det normale, kan man på 50 meters afstand skelne objekter, der er adskilt med 3 centimeter. Hvis objekterne er mindre, vil de flyde sammen, og synet bliver uskarpt.
Normal synsstyrke hos børn
Et nyfødt barn kan ikke se ret meget. Det kan skelne grove detaljer og store kontraster som lys og mørke samt grænsen mellem forældrenes mørke hår og den lyse pande. Synet udvikles lynhurtigt i løbet af de første levemåneder. Når barnet er ½ år gammelt kan det se, hvad der svarer til 6/60 på en synstavle. Læs mere om det her. Det svarer til, at barnet på 4 meters afstand kan få øje på et stykke legetøj på 9 centimeter, men barnet kan ikke se detaljerne i legetøjet (eksempelvis hjulene på en bil eller øjnene på en bamse). Når barnet er 2½ til 4 år gammelt har det et syn, der er lige så godt og detaljeret som hos voksne.
Hvornår kan børn få en synsundersøgelse?
Man kan godt lave en synsundersøgelse hos et meget lille barn, men jo større barnet bliver jo mere sikker er målingen. Når man måler synet hos mindre børn (fra 3 måneders alderen og til cirka 2 år) bruger man en metode, hvor barnet ser på tavler med figurer eller striber. Hvis barnet kan se striberne eller figurerne på synstavlen, vil det automatisk kigge mod dem. Jo tyndere striber eller jo mindre figurer barnet kigger mod, jo bedre er synsevnen.
Lidt større børn (fra 2 års alderen) kan være med til en egentlig synstest ved hjælp af en synstavle. Testen kræver, at barnet kan fortælle, hvad det ser på synstavlen (eksempelvis en mand eller et hus).
Hvor lang tid tager en synstest af et barn?
Hos små børn tager synstesten ofte et stykke tid, fordi barnet er genert og har brug for tid til at blive tryg ved situationen. Synstest af større børn går som regel ret hurtigt, fordi barnet bedre forstår situationen og derfor hurtigt kan fortælle, hvad det ser, og hvornår det ikke længere kan skelne symbolerne på tavlen.
Synsmåling er en del af børneundersøgelsesprogrammet
Den praktiserende læge screener synsfunktionen ved alle børneundersøgelserne, men kun ved 3, 4 og 5 års besøget laves en egentlig synsstyrkemåling, hvor barnet skal fortælle, hvad det ser på en tavle med symboler. Sundhedsplejersken laver også en synsmåling ved indskolingsundersøgelsen.
Hvis der er mistanke om, at synsstyrken er nedsat, skal barnet undersøges af en øjenlæge.
Forskellen på synsstyrke og brillestyrke
Synsstyrken er et mål for, hvor små detaljer øjet er i stand til at se. Brillestyrke er derimod et mål for, hvor stærke briller man skal bruge for at se godt. Man kan godt have en god synsstyrke, selvom man har stærke briller – bare man har sine briller på. De fleste har dog ikke brug for briller for at se godt.