Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditet og rejse: 8 spørgsmål til jordemoderen

Hvilke ting bør du være opmærksom på, når du er gravid og skal ud at rejse? Bliv klogere her, når jordemoderen besvarer gængse spørgsmål om graviditet og rejse.

Opdateret: 15. Juni 2018

Må man flyve under graviditeten? Hvad skal jeg huske at pakke? Det er bare to ud af mange spørgsmål, som man som gravid ønsker svar på, inden man drager på ferie. Jordemoder Camilla Härtel Jensen giver dig her svar på 8 spørgsmål, der ofte bliver stillet i forbindelse med graviditet og ferie.

1) Må jeg flyve under graviditeten?

Du må som udgangspunkt gerne flyve under din graviditet, hvis den er ukompliceret, og alt forløber som det skal. De fleste flyselskaber vil gerne have gravide med indtil 36. graviditetsuge. Nogle selskaber vil ikke flyve med gravide fra 32. uge, og nogle tillader flyvning helt op til 38.uge, hvis det er en tur på mindre end 4 timer. Grunden til, at flyselskaber er påpasselige med at have højgravide kvinder med, er naturligvis, at der er en højere risiko for at gå i fødsel, jo tættere på termin den gravide er. En hurtig fødsel er som regel ukompliceret og går heldigvis oftest nemt og fint, men det er hverken i den fødendes eller flypersonalets interesse at stå med en fødsel højt over skyerne, selvom det selvfølgelig er en sej historie at kunne fortælle senere i livet, at man er “airborn”.

Gravide kvinder har en øget risiko for at få en blodprop i benene, og her er flyrejser en øget faktor, da man sidder stille i længere tid. For at forebygge dette, kan du tage støttestrømper på, når du skal på en længere flyvetur og gå lidt rundt under flyvningen. Du kan også lave venepumpeøvelser, hvor du vipper fødderne op og ned og løfter benene, så højt det nu kan lade sig gøre i et flysæde.

Det er ikke farligt for fosteret at flyve, men der er øget stråling, og derfor skal gravide besætningsmedlemmer henvises til andet arbejde, så deres udsættelse for stråling nedbringes, imens de er gravide. Læs mere om kosmisk stråling her.

Du kan læse mere om de forskellige flyselskabers regler her.

2) Hvad skal jeg huske at pakke?

Solbeskyttelse

Alt efter hvor du skal flyve hen, er det selvfølgelig forskelligt, om du får brug for en varm eller luftig garderobe. I sommertiden er det vigtigt at huske på, at huden forandrer sig under en graviditet, og derfor skal du passe ekstra godt på den. Sid gerne i skyggen og ellers husk en høj faktor solcreme og gerne en solhat.

Vigtige telefonnumre

Derudover er det en god idé at lave en liste med nyttige telefonnumre til forsikringsselskab, fødested i Danmark og læge i det land, du rejser til.

Vigtige dokumenter

Husk endvidere din vandrejournal, dine rejseforsikringspapirer, det blå sygesikringskort i lande indenfor EU (husk at det blå sygesikringskort dækker den behandling, som befolkningen i det pågældende land har ret til, og derfor ikke altid er det samme, som de ydelser man har ret til i det danske sundhedsvæsen).. Hvis du får brug for lægehjælp, er det en god idé at ringe til dit forsikringsselskab i Danmark og søge vejledning til, hvor det er bedst for dig, at få hjælp i det pågældende land.

Ting, der gør rejsen mere komfortabel

Mange gravide har det meget varmt under graviditeten, kan få brug for at køle sig ned både under transport og ved destinationen. Du kan medbringe en lille vifte og hav altid vand med dig. Hvis du føler dig opkogt og ikke kan komme til et køligere sted, kan det hjælpe at køle håndleddene under en kold vandhane.

Ved lange rejser i bil eller fly er en nakkepude eller lille hovedpude også rar.

3) Må jeg blive vaccineret eller tage anden form for medicin i forbindelse med rejsen?

Du må modtage nogle typer vacciner, når du er gravid. Tal altid med dine læge, inden du planlægger en rejse til en eksotisk destination, hvor der påkræves vacciner. Du kan læse mere om hvilke vacciner der anbefales ved forskellige rejsedestinationer hos Statens Serum Institut.

Du må tage den medicin, der også sædvanligvis ville anbefales til gravide i Danmark. Hvis du tilbydes medicin ved en infektion eller lignende, kan du få en second opinion telefonisk hos din egen læge, inden du tager præparatet.

4) Hvor henvender jeg mig, hvis jeg skal bruge lægehjælp under min rejse?

Tjek gerne hvor man henvender sig i dagtid, i aften/nat og weekendtid i det pågældende land, før du tager afsted. Din rejseforsikring, som mange har i forbindelse med deres øvrige forsikringer, kan helt sikkert være behjælpelige, hvis det er svært at finde rundt i. Når du kontakter sundhedssystemet i det pågældende land, er det også godt at have kontakt til dit forsikringsselskab, så du ved, hvor du er dækket ind og for hvad. Du kan altid ringe til din egen læge eller dit fødested i Danmark, hvis du får brug for en vurdering/ vejledning i forhold til, hvordan din situation ville blive behandlet, hvis du var hjemme.

5) Hvad med rejseforsikring?

Husk at bestille et blåt sygesikringskort til at have med på ture indenfor EU og husk, at det blå sygesikringskort dækker den behandling, som befolkningen i det pågældende land har ret til, og derfor ikke altid er det samme, som de ydelser man har ret til i det danske sundhedsvæsen.

Læs mere om hvordan du er dækket af det blå sygesikringskort på borger.dk.

Tjek også, om du har en rejseforsikring i det forsikringsselskab, hvor du eventuelt har hus-, indbo- og ulykkesforsikring. Hvis du ikke har en, er det en god ide at tegne en forsikring, når du skal rejse, så du er sikret at kunne betale en eventuel udgift i forbindelse med undersøgelse, indlæggelse eller fødsel.

Læs mere om rejseforsikringer i forbindelse med graviditet her.

6) Hvilke faresignaler, bør jeg reagere på under rejsen?

Det væsentligste på en rejse er naturligvis, at du er tryg ved det, og at du hygger dig med din familie, eller hvem du nu rejser med. Du skal reagere på de samme ting, som du ville gøre, når du er hjemme.

Veer, vandafgang, mindre liv, konstant smerte eller frisk blødning, som er mere end en femkrone. Husk at der normaltvis godt kan komme en lille blødning efter sex.

Derudover skal du reagere, hvis du bliver uforklarligt utilpas eller får svær hovedpine, og det ikke kan klares med hvile og rigeligt væske.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

7) Hvilke særlige graviditetsrisici er der forbundet med at tage ud at rejse?

Dit barn i maven tager ikke skade af at rejse, men der er nogle forhold i andre lande, der kan være gode at tage stilling til, inden man rejser, når man er gravid.

Hvordan er drikkevandskvaliteten, og er det bedst at drikke vand på flaske for at undgå diarré? Husk også at grøntsager kan være skyllet i urent vand, så skyl eller tilbered den mad du spiser.

Din krop reagerer muligvis anderledes, når den er gravid, så det er værd at overveje, hvor længe du skal ligge i solen eller boblebadet, og husk endelig at drikke rigeligt væske og få nogle gode måltider løbende, så du ikke går sukkerkold, når I er på tur.

Det kan være fristende at stå på vandski eller dykke efter koraller, men at dykke er ikke en god idé, når man er gravid, hvorimod snorkling kan være fint. Sport, der giver risiko for slag mod maven, er heller ikke tilrådeligt.

8) Er det bedst at blive i Danmark når jeg er gravid?

Det er helt op til dig selv at mærke efter, om du har lyst til at rejse under din graviditet.

Det er helt forskelligt, hvor meget vi som mennesker har mod på det uforudsete, og hvis det værste, du kan forestille dig er at føde på et hospital i Grækenland, så gem Grækenlandsturen til et senere tidspunkt. Hvis du har brug for at vide, at du kan komme til et hospital i Danmark, så bliv i køreafstand fra grænsen eller bliv i Danmark i år.

Langt de fleste graviditeter går fuldstændig ukompliceret, og normalt indtil fødslen som typisk går igang fra uge 37+0 til 42 uger. Man er ikke syg, når man er gravid eller fødende, men det der er vigtigt, er at den gravide kvinde føler sig tryg i de omgivelser, hun er i og ikke føler stress. Derfor er det godt at tage en ærlig snak i familien og med sin partner, der muligvis ikke tænker over, at noget er anderledes, fordi der er en baby med under kvindens hjerte. Der er jo heller ikke noget så smukt som en gravid kvinde i en strandkant! Men lav en forventningsafstemning og en realistisk plan over, hvor I vil rejse hen, alt efter hvor langt du er i graviditeten, og hvordan du har det.

God rejse fra jordemoderen!


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons