Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gravid som frisør eller kosmetolog? - Om risici og forholdsregler

Jeg er gravid - kan mit barn tage skade af kemikalierne i hårfarve? Hvordan påvirker parfume, sminke og farvestoffer mit barn? Hvad betyder det for min graviditet, at jeg går og står meget i løbet af dagen? Og hvordan skal jeg forholde mig til stoffer, der kan være allergi- og kræftfremkaldende? Læs mere om graviditet, kemi og arbejdsmiljø her. Artiklen har særligt fokus på gravide frisører og kosmetologer.

Opdateret: 9. December 2008

Når kvinder, der arbejder som kosmetikere eller frisører, bliver gravide, melder der sig ofte en række arbejdsrelaterede spørgsmål, såsom:

 • Kan mit barn tage skade af kemikalierne i hårfarven?

 • Hvordan påvirker parfume og farvestoffer mit barn?

 • Hvad betyder det for min graviditet, at jeg går og står meget i løbet af dagen?

Denne artikel vil se nærmere på blandt andet disse spørgsmå samt gennemgå de muligheder, man som gravid kosmetolog eller frisør har for at beskytte sig selv og sit ufødte barn fra potentielt farlige stoffer.

Tal med din læge og jordemoder om dine arbejdsforhold

I den tidlige graviditet udvikles fosteret og er derfor særligt sårbart, hvis det gennem moderen udsættes for kemiske påvirkninger. Barnet kan dog blive påvirket af for eksempel potentielt allergifremkaldende stoffer igennem hele graviditeten.

Du skal derfor tale med din læge eller din jordemoder om præcis dine arbejdsforhold ved første graviditetsundersøgelse. Hvis du arbejder med potentielt farlige stoffer, såsom hårfarve, kosmetik og parfume, skal du tænke over forholdsregler, når du planlægger at blive gravid. Så har du det bedste udgangspunkt for at tage de rette hensyn i graviditeten, så du og barnet har en sikker graviditet, og du samtidig kan passe dit arbejde. Alle gravide har endvidere ret til et røgfrit arbejdsmiljø.

Hvordan påvirker kemi min graviditet og mit barn?

De kemiske stoffer, der er i kosmetik, cremer og hårprodukter, kan for eksempel være konserveringsmidler, farve - og parfumestoffer. Nogle af disser stoffer er allergifremkaldende, og enkelte mistænkes for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.

Når du bruger cremer, kosmetik og hårprodukter, kan de kemikalier, som findes i produkterne, optages i din krop.I graviditeten overføres stofferne til barnet gennem moderkagen. Hvis du ammer, overføres det via modermælken til barnet. Der findes på nuværende tidspunkt ingen hårfarver (inklusiv naturhårfarver), som ikke indeholder problematiske kemikalier, som kan optages i din krop og overføres til barnet, som i værste fald udvikler allergi.

Al kosmetik og alle cremer skal have en varedeklaration på emballagen, hvor du kan se, hvilke kemiske stoffer, de indeholder.

Hvilke forholdsregler skal jeg tage?

Langt de fleste gravide frisører eller kosmetologer kan arbejde helt frem til fødslen med de rette forholdsregler.

På dit arbejde skal du først og fremmest bruge handsker, når du arbejder med kosmetik og hårplejemidler. Det er en meget effektiv barriere, så kemikalierne ikke optages i din krop og således ikke overføres til barnet.

Hvis du bruger produkter på sprayform, for eksempel hårlak eller maling, frigiver disse dampe, som eventuelt indeholder bittesmå artikler med kemikalier, som kan optages i din krop og dermed overføres til barnet. Når du arbejder med disse produkter, skal du derfor bruge udsugningsudstyr.

Du skal selv bruge så lidt kosmetik og creme som muligt, mens du er gravid og ammer. Endvidere skal du vælge uparfumerede produkter og undlade at bruge parfume. Parfume kan give allergiske reaktioner i form af hudirritation, udslet eller generet vejrtrækning. Hvis dit barn bliver allergisk overfor parfume, går det aldrig væk igen

Det anbefales ligeledes, at du ikke bruger hårfarvningsprodukter i dit eget hår.

Gode råd om sund kemi, mens du er gravid eller ammer:

 • Beskyt dig med handsker og eventuelt udsugning ved arbejdet med hårprodukter og cremer

 • Brug selv så lidt kosmetik og creme som muligt

 • Vælg uparfumerede produkter og lad være med at bruge parfume

 • Køb miljømærkede produkter (Svanemærket og Blomsten), når det er muligt

 • Lad være med at farve dit eget hår

 • Undgå produkter på spraydåse og lad være med at male

 • Vask altid nyt tøj før brug, da der kan være kemikalier i farvestofferne i tøjet

Har det betydning, at jeg står og går meget på mit arbejde?

Gravide frisører står meget op, hvilket kan give flere forskellige gener, især i den sidste del af graviditeten. Det er for eksempel meget almindeligt at få ryg/bækkensmerter. Disse smerter kan forværres, hvis du står meget op. Du kan også få hævede ben, træthed og uro i benene eller åreknuder, hvis du står meget op, mens du er gravid. Disse gener er ufarlige, men ikke særligt rare.

For nogle få gravide øges risikoen for at føde for tidligt ved meget gående og stående arbejde eventuelt kombineret med tunge løft. Mange gravide får sammentrækninger af livmoderen (plukkeveer), og de fleste kan sagtens tåle mange plukkeveer, også selvom de gør ondt. Hvis du har mange plukkeveer, kan du tale med din læge eller jordemoder om det.

Hvis du får regelmæssige plukkeveer, som ikke går væk, hvis du prøve at slappe af, så skal du kontakte det sted, hvor du skal føde.

Du kan forebygge nogle af belastningsgenerne ved at :

 • skifte arbejdsstillinger (stå eller sidde)

 • variere arbejdsopgaver, så du får vekslende arbejdsstillinger

 • have lidt flere, men kortere pauser

 • sidde med benene oppe i pauserne (det aflaster kredsløbet)

 • lave venepumpeøvelser for at fremme blodomløbet i benene

 • få en kollega til at se på dine arbejdsstillinger med henblik på at give gode råd til nogle forbedringer i dine arbejdsstillinger

 • du i meget belastede situationer i samråd med din praktiserende læge overvejer, om en kortere arbejdsdag indebærer, at du kan fortsætte med dit arbejde, indtil din orlov begynder.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Gode råd generelt:

 • Det er vigtigt at få motion, når du er gravid. Det anbefales, at du motionerer en halv time daglig (for eksempel en rask gåtur hver dag). Du nedsætter risikoen for smerter i ryg og bækken, du føder nemmere og vil have mere overskud efter fødslen

 • Spis en sund og varieret kost. Det er godt, hvis du ikke tager for meget på, da du nedsætter risikoen for ryg – og bækkensmerter, og du forebygger graviditetssukkersyge med sund kost kombineret med motion

 • Undgå rygning, herunder passiv rygning

 • Lad være med at drikke alkohol under graviditeten

Helt overordnet anbefales det, at du mærker efter, hvordan du har det og indretter dine aktiviteter på det. En graviditet er en fantastisk begivenhed, men du skal indstille dig på, at du kan mærke, at du er gravid. Hvis du regner med det, accepterer du også nemmere de gener, der kommer undervejs.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.