Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Førstehjælp

Hugormebid

Hvis uheldet er ude, og man er blevet bidt af en hugorm, er det vigtigste at holde den bidte kropsdel i ro. Man skal ikke prøve at suge eller presse giften ud.


Opdateret: 25. Marts 2021

Hugorme kan være brune, grå, rødlige eller sorte og har oftest en zigzag-stribe på ryggen. De kan også være ensfarvede – uden gule pletter bag hovedet – som den sorte hugorm.Hugorme kan være brune, grå, rødlige eller sorte og har oftest en zigzag-stribe på ryggen. De kan også være ensfarvede – uden gule pletter bag hovedet – som den sorte hugorm. Foto: iStock.com.

Hvad er symptomerne på et hugormebid?

Det gør som oftest ondt at blive bidt af en hugorm, og der vil være 2-3 synlige bidmærker på huden 6-9 millimeter fra hinanden. Op til 30 procent af hugormebid indeholder ikke gift og er det man kalder tørre bid. Giften indeholder en blanding af stoffer, hvoraf nogle hurtigt påvirker væv og blodkar lige omkring bidet med hævelse og rødme. Andre giftstoffer kan i løbet af nogle timerspredes videre til blodbanen og resten af kroppen og medføre:

  • Svimmelhed
  • Kvalme
  • Mavesmerter
  • Hjertebanken
  • Lavt blodtryk
  • Føleforstyrrelser
  • Blodudtrædninger
  • Påvirkning af blodets størkningsevne.

I sjældne tilfælde kan der ses påvirkning af hjerterytmen eller af hjernen.

Hvad kan man selv gøre ved et hugormebid?

Hvis uheldet er ude, og man er blevet bidt af en hugorm, er det vigtigste at holde den bidte kropsdel i ro. Giften transporteres fra bidstedet til resten af kroppen via lymfekarrene, og når man bevæger musklerne, pumpes lymfevæsken hurtigt ud i blodet.

Man skal ikke forsøge at suge, bide eller presse giften ud og heller ikke afklemme eller forbinde den bidte kropsdel. Det vigtigste er derfor at holde sig i ro og komme på sygehuset til vurdering af behov for behandling.

Hvordan undgår man at blive bidt?

Hugormen er sky af natur og vil skynde sig væk, når den mærker, at du nærmer dig. Men den vil bide som forsvar, hvis den føler sig truet, tirret eller ikke kan komme væk. Så det bedste, man kan gøre for at undgå at blive bidt er at lade den være.

Hvornår bør man søge læge ved et hugormebid?

Alle, der er blevet bidt af en hugorm, bør observeres på sygehuset, da man kan udvikle forgiftningssymptomer. Sker der ikke noget, sendes man hjem efter et par timer.

Der findes et effektivt antiserum (modgift), man kan give til de mest forgiftede, og de fleste kan udskrives inden for få dage. Der kan godt gå dage til uger, før hævelsen og blodudtrædningerne er helt forsvundet.

Hvis det er over 10 år siden, du har fået en stivkrampevaccination, bør den gentages.

Børn, gravide og ældre er mere følsomme overfor hugormebid. Man kan blive alvorligt syg af et ubehandlet hugormebid, men der er ingen, der er døde i Danmark i de sidste 30-40 år, fordi der findes en god og tilgængelig behandling.

Læs også


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.