Annonce

Sådan fjernes tatoveringer

600.000 danskere har en eller flere tatoveringer. De fleste er glade for deres kropsudsmykning, men nogle fortryder med tiden og vil gerne have den fjernet. Måske fordi de ikke længere kan lide motivet, måske fordi tatoveringen giver et forkert signal eller ikke længere passer til den livssituation, personen er i. Ind i mellem hører man sætningen ”Men jeg kan jo bare få den fjernet igen” fra folk, der overvejer, om de skal lade sig tatovere. Men det er en myte. Ikke alle tatoveringer kan fjernes. Og det er langtfra alle tilfælde, hvor det ender med at blive et pænt resultat. Derfor skal man tænke sig godt om, før man kaster sig ud i projektet. Og hvis man ender med at vil have fjernet sin tatovering, skal man også se sig godt for, når man vælger behandler.

Hvordan foregår det, når man skal have fjernet en tatovering?

En tatovering består af hundrede eller tusindevis af små huller i huden, som er blevet fyldt ud med små bitte farvekorn. Vil man have fjernet tatoveringen, gælder det om at få disse farvepartikler væk igen.

Så mange danskere har en tatovering

600.000 danskere har en tatovering - det vil sige, at 13 procent af voksenbefolkningen i Danmark er tatoveret.

Der findes ikke opgørelser over, hvor mange danskere der hvert år får fjernet tatoveringer, men formentlig går et sted mellem 10-20 procent med tanker om det. Kun få procent ender dog med at gennemføre en behandling.

Laserbehandling

En mulighed er at få fjernet tatoveringen ved hjælp af laserlys. Behandleren kører laserapparatet hen over tatoveringen og punktskyder hele det farvede område med ganske kortvarige skud laserlys. Dermed bliver farvekornet i tatoveringen varmet op, så det sprænges i så små stykker, at kroppen kan opsuge og udskille dem ligesom andre affaldsstoffer. Man fjerner kun det øverste lag, og ofte vil der efterfølgende ligge en hel del farve under huden – målet er, at man ikke kan se det udefra.

Der skal som regel mellem 6-12 behandlinger til at fjerne en tatovering, og huden skal nå at hele op mellem hver behandling. Det er vigtigt at indstille sig på, at der skal flere behandlinger til, hvis man beslutter sig for at få fjernet sin tatovering. Stopper man midtvejs, kan man ende med at få en pæn tatovering erstattet med en halvudvisket én af slagsen.

Nogle tatoveringer er næsten umulige at fjerne, og risikoen for at danne ar og pigmentfejl som følge af laserbehandlingen er stor. Derfor vil man normalt lave en prøvebrænding, hvilket vil sige, at man laserbehandler et lille hjørne af tatoveringen. Når brandsåret er helet op efter 2-3 måneder, vil man kunne vurdere, om det er blevet så pænt, at det vil være fornuftigt at fjerne hele tatoveringen.

Kirurgisk behandling

Mindre tatoveringer kan fjernes kirurgisk – det vil sige ved, at en plastikkirurg skærer huden væk. Her skal man regne med at få et ar, der vil være på størrelse med tatoveringen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad sker der efter laserbehandlingen?

Efter laserbehandlingen kan der dannes en slags sårskorpe, som bliver afstødt efter nogle uger, så huden får sit normale udseende igen. For at passe godt på huden i den mellemliggende tid kan man bruge en fugtighedscreme, så huden ikke tørrer ud og sprækker. Hvis der opstår betændelse i såret, skal man gå til lægen, og man må stoppe med laser, indtil det er helt i orden.

Annonce (læs videre nedenfor)

Gør det ondt at få fjernet en tatovering ved hjælp af laserbehandling?

Man skal regne med, at det gør lige så ondt at få tatoveringer fjernet ved laserbehandling som at få dem lavet, hvilket vil være meget afhængigt af, hvor tatoveringen sidder. Normalt fjerner man tatoveringer uden bedøvelse. Man kan dog godt smøre en lokalbedøvende salve på forud for behandlingen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan kommer huden til at se ud efter en laserbehandling?

Når man får fjernet en tatovering med laserbehandling, skal man ikke regne med, at huden kommer til at se fuldstændig ud som før.

Når man behandler med laserlys, er der risiko for at brænde de celler af, som giver den brune farve i huden, så man får en varig hvid-farvning, hvor tatoveringen tidligere sad. Omvendt kan man også risikere, at laserbrændingen gør cellerne overaktive, så der dannes brune pigmentpletter i huden. Eller eventuelt begge dele på én gang uregelmæssigt fordelt i det behandlede område.

Hvis man kigger på huden under en lup, kan man se, at overfladen har et meget finmønstret net. Dette fine mønster er næsten umuligt at bevare. Under laserbehandlingen udvikles der nemlig meget høje temperaturer, som huden har svært ved at tåle. Huden bliver derfor mere glat og arret i et eller andet omfang. Nogle mennesker danner for meget arvæv, såkaldt keloid, fra naturens hånd, og i de tilfælde kan det komme til at se meget voldsomt ud. Det bedste er derfor at starte med at behandle et lille prøvefelt, så man kan se, hvordan huden reagerer.

Huden skal som regel have lidt tid til at komme sig efter behandlingerne, så først efter 3-6 måneder efter den sidste behandling kan man vurdere, hvordan huden vil komme til at se ud på sigt.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvor store tatoveringer kan man fjerne?

Der er grænser for, hvor store tatoveringer man kan fjerne, uden at det bliver en kæmpe belastning og en stor risiko, da der let kan opstå en skæmmende reaktion i huden. Normalt vil man maksimalt kunne fjerne tatoveringer på størrelse med en håndflade.

Hvad er nemmest at fjerne - sorte eller farvede tatoveringer?

Sorte tatoveringer er som regel lavet med farvematerialet carbon black. Denne farvetype består af store kulpartikler, der relativt let kan brændes af og omsættes i kroppen. Derfor er sorte tatoveringer som regel de nemmeste at få væk. Farver – især rød – kan til gengæld være meget vanskelige at fjerne. Da indholdsstofferne i farverne er forskellige, alt efter hvilken leverandør de kommer fra, kan man dog ikke altid forudsige, hvilke farver der vil være besværlige. Også derfor er det hensigtsmæssigt at prøve-behandle et lille hjørne af tatoveringen.

Hvilken type hud er nemmest at fjerne tatoveringer på?

Det er nemmere at fjerne tatoveringer på lys end på mørk hud. Det skyldes, at tatoveringsfarven ligger nede i det lag, der kaldes læderhuden. Henover ligger overhuden, hvor hudens egen brunlige pigment findes. For at laserlyset kan gå ind og påvirke tatoveringsfarven, skal lyset altså trænge gennem det brune pigment i overhuden og ned i læderhuden. Hos mennesker med mørk hud er der meget brunt pigment i overhuden, og det vil ligge som et slags gardin og skygge for laserstrålen.

Også af den grund er det bedst at få fjernet tatoveringer om vinteren. Man kan eventuelt skyde igennem det brune pigment som opstår, når man er blevet solbrændt, men det er ikke godt at fjerne tatoveringer på meget solbrændt hud. Dertil kommer, at der efter behandlingen eventuelt vil dannes skorper og ny hud eventuelt med skældannelse, som også har bedst af at blive beskyttet mod solen.

Hvor kan man få fjernet tatoveringer?

Almindelige tatoveringer på kroppen bliver som regel fjernet på private hudklinikker, på kosmetiske klinikker eller hos tatovører. Kun hvis der er det, man kalder for en medicinsk grund, kan en hudafdeling på et hospital fjerne en tatovering. Det kan for eksempel være, hvis tatoveringen sidder i ansigtet eller på halsen, hvor det i Danmark er ulovligt at tatovere. Også mennesker med psykiatriske problemer kan have behov for at få fjernet en tatovering som led i den psykiatriske behandling, og her kan hospitaler også hjælpe.

Det mest almindelige er altså at få fjernet sin tatovering på det private marked, og her skal man se sig godt for. Lovmæssigt er det nemlig sådan, at alle og enhver i Danmark har lov til at lave tatoveringer og fjerne dem igen med laserbehandling. Når det gælder laserbehandlinger i forbindelse med kosmetiske behandlinger, er der skrappe regler fra Sundhedsstyrelsen om uddannelse og autorisation, men altså ikke, hvad angår tatoveringer. Her er det op til én selv at undersøge terapeutens forudsætninger for at fjerne tatoveringer. Og det kan være svært. Et godt råd er at gå til en laserklinik, hvor der er tilknyttet en hudlæge. En god hudlæge vil kunne vurdere, om tatoveringen overhovedet er mulig at fjerne, eller der vil være for høj risiko for, at man får ar. En god behandler vil ligeledes foretage en prøvebehandling i et hjørne af tatoveringen, så man kan se, hvordan det vil komme til at se ud, inden man går i gang med at fjerne hele tatoveringen.

Endelig kan man undersøge, hvilken type lasere der bliver brugt på klinikken. Den type, der giver mindst mulig ardannelse, er Q-switched lasers. Disse apparater giver ultrakorte lysimpulser, så huden omkring farvepigment-partiklerne undgår at blive varmet så hårdt op.

Hvad skal man ellers overveje?

Endelig skal man gøre op med sig selv, om man har tålmodigheden og økonomien til at gennemføre en fuld behandlingsserie på 6-12 behandlinger. Det løber let op i 20.000 kroner uden garanti for et godt resultat. Stopper man på halvvejen, har man en spoleret og grim tatovering, som ser værre ud, end da man startede. Og får man komplikationer, er det mindst lige så slemt.

Kan det være kræftfremkaldende at få fjernet sin tatovering?

Når man får fjernet en tatovering, slås farvepigmenterne i stykker til bittesmå krystaller, og de optages herefter i blodbanerne og i lymfesystemet. Fra blodet lander det i leveren, hvor det ifl.g forsøg i mus bliver indkapslet. Kun meget langsomt, over år, bliver farvekrystallerne skyllet ud med urinen. Farvekrystallerne transporteres desuden med lymfebanerne hen til lymfeknuderne, hvor de også bliver kapslet ind. Her bliver de liggende. Det er ikke farligt, og det giver ingen målbare bivirkninger selvom blæk og deres kemiske nedbrydningsprodukter teoretisk set kan være kræftfremkaldende ud fra laboratorieforsøg med høj og langvarig dosering.

Kan man få en allergisk reaktion af at få fjernet en tatovering?

Man kan godt risikere at få allergiske reaktion i forbindelse med fjernelse af tatoveringer. Der har eksempelvis været et tilfælde, hvor en person fik akut nældefeber, og hvor man måtte forbehandle med binyrebarkhormon og med antihistamin for at kunne fortsætte behandlingen. Risikoen er dog lille.

Hvor meget koster det at få fjernet en tatovering?

Prisen vil være meget afhængig af, hvor stor tatoveringen er, hvilke farver der er brugt, og hvor mange behandlinger det kræver at fjerne dem. Man skal dog regne med, at det cirka koster 10 gange så meget at få den fjernet som at få den lavet.

Hvad skal man overveje, før man får fjernet sin tatovering?

Det er en myte, at man bare kan fjerne en tatovering, hvis man bliver træt af den. Mange tatoveringer kan ikke fjernes, fordi farverne er for genstridige. Desuden skal man overveje:

  • Om tatoveringen skal fjernes ved hjælp af laser eller operation (hvis det er en lille tatovering).

  • Den økonomiske udgift. Det koster cirka 10 gange så meget at få fjernet en tatovering som at få den lavet.

  • Tid. At få fjernet en tatovering kræver som regel mellem 6-12 behandlinger, og kun hvis man gennemfører behandlingen, er der chance for at få et pænt resultat.

  • Risikoen for at huden efterfølgende risikerer at blive arret og/eller får pigmentfejl. Chancen for at det bliver et pænt resultat er kun fifty-fifty.

  • Risikoen for at der opstår kræftfremkaldende stoffer i forbindelse med laserfjernelsen. Det vil som regel være umuligt at forudsige, om risikoen vil opstå, da deklarationerne på tatoveringsfarverne er meget mangelfulde. I praksis er risikoen dog lille.

Læs mere om SUND TEENAGER

Sidst opdateret: 01.03.2011

Annonce