Annonce

Urinprøve

Hvornår anvendes urinprøver?

Urinprøver er meget anvendelige og kan give oplysninger om sygdomme i mange forskellige organsystemer. Urinen kan hurtigt undersøges via en teststrimmel (stix), der dyppes i urinen umiddelbart efter vandladning. Denne fortæller om afvigelser i urinens sammensætning med hensyn til sukker, ketonstoffer , protein eller blod. Hvis det er nødvendigt med mere detaljerede undersøgelser foretages analyser af urinen på laboratoriet.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan foretages en urinprøve?

  • Ved mistanke om blærebetændelse skal man aflevere en såkaldt midtstråleurin taget om morgenen. Urin er normalt steril og kan blive forurenet på vejen ud. Derfor er det vigtigt at mænd trækker forhuden tilbage og vasker penis før prøvetagning. Ligeledes skal kvinder afvaske kønsdelene før prøvetagningen.Det er vigtigt, at kvinden har holdt sine skamlæber adskilt under vandladningen for at undgå forurening med bakterier fra hud og skede.

  • Herefter skal du lade vandet lidt i toilettet, så lidt i et sterilt prøveglas, og resten i toilettet.

Hvad viser en urinprøve?

Det er muligt at afsløre sygdomme fra mange forskellige organsystemer ved hjælp af en urinprøve. Prøven kan tages alene, for eksempel for at afsløre en blærebetændelse , men ofte vil den blive taget sammen med andre undersøgelser (for eksempel blodprøver og afføringsprøver ) som led i en udredningsproces. På den måde er en urinprøve en billig, enkel og skånsom undersøgelse, der kan give mange vigtige informationer.

Sidst opdateret: 12.10.2007

Annonce