Annonce

Trafiksikkerhed på skolevejen

Skolestart er også trafikstart

Når dit barn starter i skole, begynder en ny hverdag med mange nye indtryk og udfordringer. Skoledagen starter allerede på vej til skole. Men børn på 6-7 år kan ikke overskue, hvad der er farligt i trafikken. Det skal du som forælder hjælpe dem med at lære.

Mange børn bliver kørt i bil til skole af deres forældre. Men børn lærer ikke at færdes i trafikken fra bagsædet af en bil. Det er derfor vigtigt, at du træner ude i trafikken sammen med dit barn. Hvis du kører dit barn til skole i bil, skal du tage meget stort hensyn til de børn, der går eller cykler til skole. Morgenmyldretiden ved skolen skaber mange farlige situationer, så husk at det ikke kun gælder dit barns sikkerhed.

Træning af skolevejen forudsætter, at dit barn kender de grundliggende regler i trafikken. Det vil sige, at barnet kender forskel på rødt og grønt lys, ved at kantsten betyder stop og har lært at se sig til begge sider, inden I krydser vejen. Denne grundliggende træning kan du starte med allerede, når barnet er omkring 3 år gammel. Husk at du er rollemodel for dit barn. Børn kopierer de voksnes adfærd. Så hvis du overholder færdselsreglerne, spænder sikkerhedsselen og kører med cykelhjelm, lærer du dit barn, hvad der er sikker trafikal adfærd.

Vælg en sikker skolevej

Den sikreste skolevej er ikke nødvendigvis den korteste vej. Det er derimod den rute, hvor I skal krydse vejen færrest gange. Der er måske en gangsti, en tunnel over kørebanen eller en lysreguleret fodgængerovergang, som gør vejen mere sikker. Når du har valgt en sikker rute, skal I træne ruten sammen. Begynd i god tid før skolestart med at træne skolevejen, og husk at der er stor forskel på trafikmængden i sommerferietiden og efter skolestart.

Det er en god idé, at du aftaler nogle regler med dit barn, som er nemme at huske og overholde. Det kan fx være, at I går over et bestemt sted, hvor vejen er mest overskuelig eller, at I aftaler en sikkerhedszone mellem 2 punkter, hvor der skal være fri bane, før I må krydse vejen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvornår må mit barn gå alene til skole?

Det er svært at opstille generelle regler for, hvornår det enkelte barn er parat til at gå alene til skole. Det kommer meget an på, hvor trafikeret skolevejen er, og hvor meget du som forælder har trænet med barnet.

En tommelfingerregel siger, at børn først i 10-12 års alderen har højden og erfaringen til at overskue trafikken i så høj grad, at de kan færdes på egen hånd i trafikken.

På cykel til skole

På cykel bevæger dit barn sig fra fortovet ud mellem bilerne, hvor der gælder mange flere regler. Alting går hurtigere, og barnet bevæger sig også med større hastighed. Barnet skal kunne reagere hurtigt, og det kan det ikke uden hjælp de første skoleår.

Den første forudsætning for at cykle i trafikken er at kunne beherske sin cykel. Barnet skal både kunne styre, bremse, svinge og orientere sig ubesværet uden at miste balancen samt være i stand til at give tegn til andre trafikanter. Først da har barnet overskud til at koncentrere sig om trafikken. Men selv om dit barn virker sikker, når I cykler sammen, så kan du ikke regne med, at barnet er sikker på egen hånd. Lad derfor ikke dit barn cykle alene til skole i starten.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvornår må mit barn cykle alene?

Ifølge loven skal barnet være fyldt 6 år, før det må køre alene på cykel i trafikken. Men de færreste børn er parate til at cykle alene på det tidspunkt.

Du må som forælder afgøre, hvornår dit barn er parat til at cykle alene. Det er afgørende, hvor meget erfaring barnet har med at færdes i trafikken på cykel, og om ruten er velkendt. Først omkring 12 års alderen kan barnet fuldt ud overskue trafikkens mange indtryk, handle sikkert ud fra dem – også på trafikerede strækninger, som det ikke kender i forvejen.

Reflekser og cykelhjelm

Hvad enten I går eller cykler til skole, er det vigtigt, at sikkerheden er i orden. Gør dit barn synligt i den mørke tid. Sæt reflekser på skoletasken, og brug refleksbånd og refleksbrikker på overtøjet. Sæt reflekserne lavt, så fanger billygterne dem bedst og sørg for, at reflekserne kan ses fra alle sider. Reflekser skal være mærket med EN 13 356 for at være godkendte.

Husk også cykelhjelmen, når I cykler sammen. Det gælder selvfølgelig både for børn og voksne. Hjelmen skal sidde midt på hovedet, så den beskytter både pande og nakke, og den skal udskiftes, hvis den får et slag. Cykelhjelmen skal være CE-mærket og have godkendelsesmærket EN 1078.

Færdselsundervisning

Færdselsundervisning er et obligatorisk fag i folkeskolen. Skolens færdselsundervisning er et godt supplement til jeres trafiktræning i familien, og det er vigtigt, at du støtter op om skolens forskellige færdselsaktiviteter op igennem dit barns skolegang.

Få mere at vide

www.sikkertrafik.dk Rådet for Større Færdselssikkerhed
www.trafiksjov.dk trafiksjov for børn i indskolingen
www.dcf.dk(https://www.dcf.dk ) Dansk Cyklistforbund

Sidst opdateret: 13.11.2009

Annonce