Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bækkenløsning

Bækkenløsning kan opstå under graviditeten og giver smerter i leddene i og omkring bækkenet. Bliv klogere på tilstanden her.


Opdateret: 2. November 2022

Fakta om bækkenløsning

  • Bækkenløsning er en smertefuld tilstand primært lokaliseret i bækkenets led.
  • Bækkenløsning kan give smerter i lænden, ballerne, lysken, halebenet, underlivet og langt ned i benene. Smerterne kan begrænse den gravides bevægelse og give gangbesvær.
  • Man kan behandle bækkenløsning med øvelser, smertelindring og aflastning i det daglige.
  • Stort set alle, der har symptomer på bækkenløsning i graviditeten, bliver helt raske igen.

Hvad er bækkenløsning?

Bækkenløsning skyldes en øget bevægelighed (løsning) i leddene omkring bækkenet udløst af graviditetshormonerne progesteron og relaxin.

Det er en normal tilstand, at bækkenledene bliver mere bevægelige i graviditeten, men for nogle gravide medfører dette store smerter. Smerterne er primært lokaliseret i kønsbenet fortil og i sacroiliacaleddene, hvor hofteben og korsben mødes, bagtil.

Tilstanden kan påvises ved en klinisk test hos egen læge. Tilstanden kan være meget smertefuld og have stor betydning for den gravides velbefindende, men er ufarlig for fosteret.

Bækkenet

Figur: Bækkenet illustreret. Hoftebenet er sammensat af de tre hofteknogler: tarmbenet, sædebenet og kønsbenet.

Hvorfor får man bækkenløsning?

Ømhed i bækkenet er normalt i en graviditet – op imod 76% af alle gravide oplever dette i større eller mindre grad. Ømheden skyldes, at man under graviditeten udskiller hormonerne progesteron og relaxin, som medfører en eftergivelighed i ledbånd og led i bækkenet, hvilket er en forudsætning for at kunne føde barnet. For nogle gravide vil dette dog forårsage store smerter, som har betydning for den almindelige dagligdag. Især tidligere ryg-gener eller skader i ryggen øger risikoen for at få bækkenløsning.

Bækkenløsning giver smerter, som skyldes, at bækkenleddet er mere ustabilt og derfor forskydes, og de omkringliggende muskler og led forstrækkes og overbelastes. Smerterne kan både være i lænden, over kønsbenet, i ballerne og ned i benene.

Hvad er symptomerne på bækkenløsning?

Bækkenløsning kan give smerter, som medfører bevægelsesindskrænkning og gangbesvær:

  • Smerterne kan sidde i lænden, ballerne, lysken, halebenet, underlivet og langt ned i benene.
  • Smerterne kan være ledsaget af en følelse af, at benene sover og en fornemmelse af, at hofte, bækken eller ben svigter/skrider.
  • Smerterne kan føles meget forskelligt fra gravid til gravid og kan for den enkelte gravide veksle fra dag til dag.
  • Smerterne forværres ved bevægelser, for eksempel når man vender sig fra at ligge på ryggen og skal om på siden. Når man går, vil skridtene være kortere og det opleves for mange især er det slemt at gå på trapper.

Symptomerne forsvinder normalt efter fødslen når produktionen af hormonet relaxin ophører og kroppen samtidigt ikke udsættes for graviditetens belastninger. Hvis du har haft bækkenløsning i tidligere graviditeter, er der risiko for, at det gentager sig ved næste graviditet.

Hvordan behandles bækkenløsning?

Løsning af leddene omkring bækkenet er en del af den normale graviditet. En lille gruppe af gravide kan få bækkenløsning i sværere grad og får brug for behandling. Diagnosen stilles af en læge, som kan henvise til yderligere behandling, oftest ved fysioterapeut. Det mest almindelige er, at bækkenløsning optræder i sidste del af graviditeten.

Tal med læge eller jordemoder

Hvis man har gener eller ubehag, som man bliver begrænset af i hverdagen, kan man tale med sin læge eller jordemoder om det. Hvis man har behandlingskrævende bækkenløsning, er det vigtigt, at den rigtige diagnose stilles, og den rigtige behandling sættes i gang.

Individuel behandling

For nogle gravide med alvorlig bækkenløsning vil behandling af en fysioterapeut indebære, at bækken – og hofteleddene kan stabiliseres ved blid manipulation. Man får øvelser, som består af muskeltræning for bækken, ryg og mave. Der kan blive behov for, at lægen tilbyder smertestillende medicin, og i nogle tilfælde vil det også være nødvendigt med en fraværsmelding på arbejdet - enten fuldtid eller deltid.

Smertelindring

Nogle gravide kan have gavn af at benytte enten kulde eller varme til lindring af smerter i forbindelse med bækkenløsning. Man kan pakke en ispose/et fryselement/varmepude ind i et viskestykke eller en stofble og lægge det på det ømme område i op til 15-20 min – gerne flere gange om dagen, hvis man synes, at det har god effekt.

Aflastning i det daglige

Når man har alvorlig bækkenløsning, får man brug for aflastning og ekstra hvile og der er behov for at familie eller andre træder til med ekstra hjælp og støtte til en række praktiske gøremål.For langt de fleste gravide forsvinder smerterne umiddelbart efter fødslen.

Gode råd til alle gravide:

  • Lyt til kroppen, og minimér de bevægelser, der udløser smerterne.
  • Fysisk aktivitet er som udgangspunkt gavnligt, men bør holdes indenfor smertegrænsen.
  • Tænk over kropsholdningen. Den gode kropsholdning indebærer, at man retter sig op og samtidigt har et lille lændesvaj. Hav lige meget vægt på begge ben
  • Hav symmetriske bevægelser og undgå at vride i kroppen
  • Undgå at sidde med benene over kors eller i skrædderstilling
  • Hvis man skal stå op i længere tid, kan man aflaste bækkenet ved at læne sig op ad en væg
  • Ved belastende aktiviteter kan man aktivere de muskler, som er med til at stabilisere bækkenet. Sug maven ind og knib bækkenbundsmusklerne. Spændingen i musklerne skal holdes, mens man laver aktiviteten.
  • Tag ikke for store skridt, og tag trappen et trin ad gangen
  • Bær ikke for tunge ting, undgå foroverbøjninger (for eksempel ved støvsugning og gulvvask)
  • Tænk over gode hvilestillinger eventuelt med en pude under maven eller mellem benene.
  • Nogle har gavn af et støttebælte eller et stort tørklæde bundet om bækkenet nedenunder maven
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Der er gode muligheder for, at fødslen og tiden efter forløber godt, og som udgangspunkt anbefales en gravid med bækkenløsning at føde vaginalt. I fødslen vil man være særligt opmærksom på gode føde- og hvilestillinger og støtte til skift af stillinger.

Men det er vigtigt også at tage hensyn til bækkenløsningen efter fødslen. Der kan godt gå flere måneder, før bækkenleddene igen er blevet så stabile, at du kan begynde at genoptræne din krop ud over de instruktioner, du har fået fra læge, jordemoder og sundhedsplejerske.

For de fleste kvinder med bækkenløsning bedres tilstanden umiddelbart efter fødslen, og langt de fleste er helt uden gener efter 12 måneder.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.