Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blødning sidst i graviditeten

Blødninger sidst i graviditeten kan være ganske harmløse, men de kan også være indikation på komplikationer ved graviditeten. Læs mere om blødning sidst i graviditeten her.

Opdateret: 27. Oktober 2022

Fakta om blødning sidst i graviditeten

  • Blødninger sidst i graviditeten kan være harmløse, men de kan også være tegn på komplikationer ved graviditeten.
  • Du skal kontakte dit fødested, hvis du oplever blødning sidst i graviditeten.
  • Der kan være mange forskellige årsager til blødning sidst i graviditeten. Det kan være ufarlig kontaktblødning f.eks. i forbindelse med samleje, det kan være tegn på at fødslen er ved at gå i gang eller løsning af moderkagen.
  • Personalet på fødestedet vil undersøge dig og afgøre, hvad blødningen skyldes, og hvordan den eventuelt skal behandles.

Hvad kan blødning sidst i graviditeten skyldes?

Blødninger sidst i graviditeten kan være ganske harmløse, men de kan også være indikation på komplikationer ved graviditeten. Derfor skal du kontakte dit fødested, hvis du oplever blødning.

Årsager til blødning kan være:

Kontaktblødning

Mange gravide oplever pletblødning efter samleje, dette kaldes kontaktblødning. Blødningen kan stamme fra livmodermunden og skyldes, at slimhinderne bliver mere sårbare under graviditeten. Kontaktblødning er oftest helt ufarlig, men blødninger skal være væsentligt mindre end en menstruationsblødning, og der skal ikke være samtidige smerter.

Slimprop

Afgang af slimproppen er helt normalt og tegn på, at livmoderhalsen modnes til den forestående fødsel. Når terminen nærmer sig, vil livmoderhalsen blødgøres og eventuelt begynde at åbne sig lidt og i den forbindelse oplever en del kvinder afgang af slimet, let blodtilblandet udflåd. Dette udflåd kaldes slimproppen, og udgør under graviditeten en del af barrieren mellem barnet og bakterier udefra. Slimproppen kan afgå i en samlet større masse, men kan også gå over flere omgange. Konsistens og farve kan variere fra sej, klar eller hvid-gullig slim, og der kan være iblandet både frisk og størknet (mørkt) blod.

Tegnblødning

Sidst i graviditeten begynder vævet i livmoderhalsen at blive blødere, og livmodermunden kan åbne sig lidt, også før veerne begynder. I denne modningsproces kan nogle små blodkar i slimhinden briste, hvilket kan forårsage småblødninger, såkaldte tegnblødninger. Tegnblødning er ikke nødvendigvis et tegn på begyndende fødsel, da livmoderhalsen kan modnes langsomt gennem ugerne op til fødslen.

Truende for tidlig fødsel

Tegnblødning opstår når livmodermunden begynder at åbne sig. Afhængigt af hvor langt den gravide er i graviditeten, kan tegnblødning derfor også være et tegn på, at fødslen er ved at gå i gang for tidligt. Truende for tidlig fødsel er den hyppigste årsag til blødning i 3. Trimester. Ved truende for tidlig fødsel vil den gravide ud over tegnblødning ofte også have begyndende veer og skal kontakte sin fødeafdeling. I nogle tilfælde kan man på hospitalet forsøge at forhindre for tidlig fødsel ved at behandle med vehæmmende medicin. Dette er afhængigt af en grundig og individuel vurdering af såvel den gravides som barnets tilstand.

Moderkageløsning

I sjældne tilfælde kan en moderkage løsne sig fra livmodervæggen før fødslen. Hel eller delvis moderkageløsning forekommer i 0,4-1,3 procent af alle graviditeter, årsagen er er oftest ukendt.Moderkageløsning vil som regel være forbundet med konstante smerter fra livmoderen, og livmoderen vil føles meget spændt og øm. Tilstanden er alvorlig, fordi kvinden mister blod og iltforsyningen til barnet forringes, når en del af moderkagen løsrives. Ved samtidige smerter og blødning skal du derfor altid tilses på en fødeafdeling.I nogle få tilfælde kan moderkageløsning forekomme uden synlig blødning, fordi moderkagen kan løsrives på et sted, hvor der ikke er afløb for blodet. Derfor ophobes blodet og det vil forårsage store smerter. På fødeafdelingen vil man undersøge og overvåge tilstanden hos både mor og barn. Afhængig af tilstandens karakter og hvor fremskreden graviditeten er, vil man vurdere, om man skal forløse barnet.

Forliggende moderkage

Moderkagen kan være placeret, hvor som helst på livmodervæggen. Derfor sker det indimellem, at moderkagen ligger, så den helt eller delvist dækker livmodermunden, som er det sted livmoderen åbner sig i forbindelse med fødslen. Dette kaldes placenta prævia, eller forliggende moderkage, og forekommer i ca. 0,3 - 0,5 procent af alle graviditeter.Diagnosen stilles ved ultralydsscanning af livmoderen i sidste halvdel af graviditeten. Hvis livmodermunden begynder at åbne sig lidt, også før fødslen, vil den gravide opleve blødning. Det skyldes at moderkagen løsner sig lidt dér, hvor åbningen sker, og det begynder at bløde fra moderkagen og det sted i livmoderen, hvorfra moderkagen løsner sig.Blødninger forårsaget af forliggende moderkage kan have forskelligt omfang fra små pletblødninger til menstruationslignende styrke, og behandlingen vil afhænge af blødningens karakter. Du skal altid henvende dig til fødeafdelingen forliggende moderkage og blødning.

Blødning fra andre steder end livmoderen og moderkagen

I nogle tilfælde kan blødningen stamme fra andre steder end moderkagen eller livmodermunden, f.eks. fra en bristet hæmoride eller et mindre traume i vagina, eller en rift på låret i nærheden og vagina. Det kan dog være svært selv at vurdere i en situation, hvor man som gravid observerer blødning og bliver forskrækket og utryg.

Hvornår skal du henvende dig til din fødeafdeling?

Hvis du som gravid oplever blødning i sidste del af din graviditet, kan det være harmløst og tegn på, at fødslen nærmer sig, men det kan også være tegn på, at der er opstået komplikationer i din graviditet. Derfor skal du som udgangspunkt altid henvende dig til din fødeafdeling, hvis du oplever blødning sidst i graviditeten. Personalet på fødeafdelingen vil spørge ind til din blødning, veer, smerter og fosterbevægelser og vurdere, om du skal komme ind på hospitalet til undersøgelse.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons